Linkovi

10 američkih misionara na Haitiju optuženi za pokušaj kidnapiranja djece


10 američkih misionara na Haitiju optuženi za pokušaj kidnapiranja djece
10 američkih misionara na Haitiju optuženi za pokušaj kidnapiranja djece

<!-- IMAGE -->

Vlasti na Haitiju su optužile 10 Američkih misionara za pokušaj kidnapiranja i kriminalno udruživanje u navodnom pokušaju da ilegalno prevezu preko granice 33 haićanske djece. Haićanska vlada je sugerisala da bi slučaj mogao biti prebačen u Sjedinjene Države, ali je nakon toga optužene ponovo vratila u zatvor u Port-au-Princu gdje su pritvoreni od petka od kada su uhapšeni. Kako je za Glas Amerike javila novinarka Elizabeth Lee,bivši američki predsjednik Bill Clinton danas je i sam stigao u Port Au Prince, u nadi da će moći razriješiti nastalu krizu s američkim humanitarcima. Gospodin Clinton , kojem ovo nije prvo putovanje na Haitiji nakon zemljotresa, će se sastati s haićanskim liderima kako po ovom pitanju, tako i zbog razgovora o napretku humanitarnih napora njegove fondacije da se donese pomoć postradalima.

Američki misionari nisu očekivali da će se naći u zatvoru na Haitiju. Oni su članovi kršćanske dobrotvorne organizacije Novi život za djecu izbjeglice. Oni kažu da su na Haiti došli da pomognu djeci bez roditelja.

Laure Silsby je na čelu te organizacije: "Mi smo ovdje došli sa namjerom da toj djeci ponudimo pomoć i da podjelimo božiju ljubav i nadu,"

Neki od članova grupe pripadaju Baptističkoj crkvi Central Valley u Idaho-u.

Na crkvenoj web stranici se kaže da su misionari spašavali djecu iz sirotišta na Haitiju nastojeći ih prebaciti u sirotište u susjednoj Dominikanskoj Republici.

Misionari su uhapšeni kada su u autobusu pokušali preći granicu sa 33 djece.

<!-- IMAGE -->

Gospodja Silsby tvrdi da oni nisu uradili ništa ilegalno: "Mi smo razumjeli, prema onome što nam je reklo više zvaničnika, uključujući zvaničnike Dominikanske Republike da ćemo djecu moći prevesti preko granice."

Medjutim, haićanski zvaničnici kažu da Američki misionari nisu pribavili potrebna odobrenja haićanskih vlasti.

Silsby kaže da je riječ o nesporazumu i da je njena grupa imala dobre namjere da pomogne djeci uzrasta od dva mjeseca do 12 godina.

"Mi smo na Haiti došli da pomognemo djeci koja nemaju nikoga, djeci koja nemaju ni majku ni oca, koja su bez nade da nadju nekoga ko će o njima brinuti."

<!-- IMAGE -->

Ali, mnoga od te djece imaju žive roditelje, kažu iz druge organizacije koja brine o djeci, SOS Dječije selo. Njihov glasnogovornik, George Willeit objašnjava: "Jedna djevojčica, od možda osam godina, nam je plačući rekla : Ja nisam siroče. Ja imam roditelje. Ja sam mislila da idemu u pograničnu školu ili ljetni kamp."

Neki od roditelja kažu da su svoju djecu dobrovoljno dali misionarima.

"Oni nisu kidnapovali moje dijete. Ja sam im dala svoju kćerku jer će imati bolji život." Kaže jedna od majki.

S obzirom na ogromnu Američku pomoć premijer Haitija, Jean-Max Bellerive kaže: "Za mene, to nisu Amerikanci koji su uhapšeni. To su otmičari koje smo uhapsili."

Slučaj je podstaknuo strah da će djeca biti žrtve trgovaca djecom u zemlji sa slabašnom vladom. Haiti je za sada obustavio usvajanje kako bi pokušao zaštititi svoju djecu koja ostaju bespomoćna nakon razarajućeg zemljotresa.

XS
SM
MD
LG