Linkovi

Radončić na tribini američkog Instituta za mir: Marshalov plan za BiH


Radončić na tribini američkog Instituta za mir: Marshalov plan za BiH
Radončić na tribini američkog Instituta za mir: Marshalov plan za BiH

Jučer je u američkom Institutu za mir održana tribina pod naslovom "Bosna i Hercegvina, jedinstvena država ili ne?" Jedini učesnik tribine bio Fahrudin Radončić, medijski magnat, i osnivač stranke "Savez za bolju budućnost," dok je moderator bio dugogodišnji ekspert za jugoistočnu Evropu, podpredsjednik Centra za inovacije Instituta za mir Daniel Serwer.

<!-- IMAGE -->

Gospodin Radončić je polučasovnim govorom, koji je u njegovo ima čitao glavni i odgovorni urednik Dnevnog Avaza Sead Numanović, kritizirao i izrazio negodovanje sadašnjompolitičkom situacijom u Bosni i Hercegovini. Ukazujući na korupciju i nesposobnost političkih "igrača" na vlasti (poimenice Milorada Dodika, Harisa Silajdzica i Sulejmana Tihića) označio je kao neke od uzroka političkog zastoja u zemlji. On je, pred kraj svoga istupa, prezentirao platfomu svoje nove stranke, istakao da je utemeljena na ekonomskom razvoju i razvoju infrastructure i uporedio je sa Marshalovim razvojnim planom kakav su Sjedinjene države implementirale u Njemačkoj nakon Drugog svjetskog rata. Nakon pitanja izvještača Glasa Amerike o izvorima sredstava za implementaciju ono što njegova stranka planira, Fahrudin Radončić je rekao da bi njegova stranka, ukoliko joj se ukaže političko povjerenje, između ostaloga, omogućila uvjete državljanima Bosne i Hercegovine da novce koje drže u švicarskim i drugim stranim bankama prebace u bosanskohercegovačke banke u zamjenu za obećanje da ih se neće krivično goniti, kao što je to svojevremeno učinio italijanski magnat i premijer Silvio Berluskoni.

U svijetlu nedavnog hapšenja u Gornjoj Moači, kao i jučerašnjeg izvještaja o sigurnosti i ocjena koje je iznio čelnik američke Nacionalne obavještajne agencije Dennis Blair da je Bosna i Hercegovina potencijalno najopasnije žarište Evrope, i duboke zabrinutosti Helsinškog komiteta za sve gore stanje medija u izbornoj godini, gospodin Radončić je kazao da su mediji u Bosni i Hercegovini vrlo slobodni, a za lošu sigurnosnu situaciju optužio Stjepana Mesića, i njegov komentar da hrvatska neće ostati ravnodušna na otcjepljenje Republike Srpske.

<!-- IMAGE -->

Moderatora tribine Daniela Serwera, zbog neubičajeno samo jednog učesnika, upitali smo koji su bili njegovi kriteriji u izboru panelista. Gospodin Serwer odgovorio:

"Panelistu, naime, nismo izabrali mi. On je izabrao nas. Mi smo pokušali krug učesnika tribine proširiti, kakva je inače naša praksa, ali na žalost nismo ni od koga od pozvanih dobili pozitivne odgovore. Ne bih želio da se to pogrešno shvati, odnosno želim naglasiti da Institut za mir ne podržava niti gospodina Radončića niti njegovu partiju. Mi smo samo ostorili prostor gdje će se čuti njihov glas, na isti način kako bi smo to organizovali za bilo koju drugu političku partiju koja bi to zatražila."

U razvijenim demokratijama mediji se smatraju čuvarima demokratije. Gospodin Radončić nam je rekao da je on vlasnik najuspješnijeg i najtiražnijeg lista koji već dvadeset godina formira mišljenja javnog mnijenja? Da li mislite da iz zapadne persepektive to predstavlja sukob interesa? – takođe je bilo pitanje za gospodina Serwera.

"Svaki put kada se medijski tajkun uključi u politiku to predstavlja razne probleme. To više nije samo konflikt interesa. To je usklađivanje interesa jednog čovjeka, političara, koji je i vlasnik medija koji će podržavati njegovu kandidaturu. Iskreno govoreći, moram reći da se takvo što baš i ne dešava u Sjedinjenim Državama i ja ne mogu da se sjetim niti jednog primjera. Jedini primjer sličnog tipa iz suvremene politike je talijanski premijer Silvio Berluskoni, što je kao što znam stvorilo velike probleme."

XS
SM
MD
LG