Linkovi

Balkan prijetnja evropskoj sigurnosti


Balkan prijetnja evropskoj sigurnosti
Balkan prijetnja evropskoj sigurnosti

<!-- IMAGE -->

Direktor Nacionalne obavještajne agencije Sjedinjenih Država Dennis Blair je u pisanom izvještaju za Kongres istakao da su Sjedinjene Države sučeljene s stalnom terorističkom prijetnjom od al-Qaide, i potencijalnih drugih neprijatelja koji dijele anti-zapadnjačku ideologiju. Prijetnja ne prestaje, usprkos važnom napretku u posljednjih nekoliko godina, ukazao je gospodin Blair, dodajući kako al-Qaida i dalje namjerava napasti Ameriku, i sklonija je planiranju i izvodjenju napada velikog opsega koji bi nanijeli neprocjenjivu štetu i veliki broj žrtava. Gospodin Blair je kazao kako je gotovo siguran da će al-Qaida pokušati napasti Sjedinjene Države u slijedećih 3 do 6 mjeseci.

Prvi čovjek američkih obavještajnih službi je takodjer naglasio da situacija u BiH predstavlja najveću prijetnju evropskoj stabilnosti. Nastavak neprijateljstava izmedju Bošnjaka, Hrvata i Srba u BiH, raste, kazao je Blair u izvještaju, a sve tvrdje nacionalističke agende tri grupe u BiH mogle bi ugroziti stabilnost i mir u krhkoj državi. Gospodin Blair je takodjer rekao da bosanski Srbi revidiraju i mijenjaju stavke iz Dejtonskog sporazuma kako bi dobili više autonomije, što doprinosi sve većim medjuetničkim napetostima.

Iako masovno nasilje niti formalni raspad BiH nisu trenutna prijetnja, etničke agende i dalje dominiraju političkim procesom, a reforme su potpuno stale, takođe je ocijenio je čelnik američkih obavještajnih službi Dennis Blair. On je dodao da su dodatne prijetnje evropskoj stabilnosti Kosovo, kojemu treba neprekidna američka i evropska pažnja, te odnosi Rusije sa bivšim republikama iz sovjetskog perioda.

XS
SM
MD
LG