Linkovi

Haiti: Ženama mnogo teže


Haiti: Ženama mnogo teže
Haiti: Ženama mnogo teže

<!-- IMAGE -->

Za Haićane iz brojnih šatorskih naselja u i oko Port-au-Princea, koje su podigli kako su znali i umjeli, uslovi života su, od zemljotresa 12. januara do sada, poboljšani, ali nedostatak hrane i ostale pomoći čini život vrlo teškim.

Čak devet hiljada Haićana imaju kakak-takav krov nad glavom na prostoru oko jedne oštećene škole. Kod nekih se nađe i hrane za prodaju onima koji nemaju. Vode, zahvaljujući međunarodnoj pomoći ima, ali doći do nje nije baš lako.

Rosemonde Desmesier ukazuje na jedan te isti problem tokom raspodjele besplatne hrane iz humanitarne pomoći:

"Kada dođe do podjele hrane, mi... žene ne uspijevano ništa dobiti. Jači sprečavaju nas slabije.... Muškarci se uspijevaju domoći svega, žene ničega."

<!-- IMAGE -->

Na Haitiju je sada sušna sezona. Za nekoliko mjesici uslijediće period kiša i mnogi brinu šta će biti od njihovih šatora načinjenih od krevetskih čaršafa.

Jedan od njih je i Alex Ocean, učitelj sada zatvorene osnovne škole u Port-au Princeu. On se nada da će raspodjela humanitarne pomoći žiteljima šatorskog naselja biti bolje organizirana. Takođe se nada da međunarodna pomoć u obnovi Haitija neće izostati:

"Budućnost Haitija je bitna i vjerujem da će nam pomoći da obnovimo zemlju. Ali sada, ljudi ovdje trebaju hranu, moraju nešto jesti."

Članovi izviđačkih grupa spremni su pomoći. Ali i oni čekaju na šatore i ostale potrepštine kako bi mogli pomoći.

<!-- IMAGE -->

Medicinsko vozilo uskoro bi trebalo stići u naselje. Jedan medicinski radnik obavještava žitelje da mogu biti vakcinirani u ambulanti na točkovima.

Nedaleko odatle, znak koliko toliko normalnog života. Tinejdžeri ubacuju loptu u koš u sjeni školskog zdanja, oštećenog i sada zatvorenog.

XS
SM
MD
LG