Linkovi

Moguća izmjena zakona o homoseksualcima u vojsci


Moguća izmjena zakona o homoseksualcima u vojsci
Moguća izmjena zakona o homoseksualcima u vojsci

Zapovjednik združenog stožera, admiral Mike Mullen je podržao nastojanja predsjednika Baracka Obame da vojnim snagama priključi i one koji se izjašnjavaju kao homoseksualci. Admiral Mullen je jučer svjedočio pred Komitetom američkog Senata za oružane snage , nakon što je ministar obrane Robert Gates najavio formiranje komisije za ova pitanja.

<!-- IMAGE -->

Admiral Mike Mullen ima veliki utjecaj među pripadnicima američkih vojnih snaga. Jučer je po prvi put izrazio svoje osobne poglede o homoseksualcima koji služe u vojsci.

"Moje osobno mišljenje je da bi dozvoljavanje deklariranim homoseksualcima da služe u vojsci bilo pravedno."

Admiral je rekao da vjeruje da bi vojne trupe prihvatile integraciju homoseksualnih kolega, ali je također predložio da ova komisija na visokoj razini treba razraditi plan integracije.

"Radna grupa će razmotriti potencijalne utjecaje promjene zakona na vojnu učinkovitost.", izjavio je ministar obrane Robert Gates.

Gates je rekao da će glavni cilj biti "minimalizirati poremećaje i polarizaciju među članovima". Potvrdio je da će Kongres imati posljednju riječ.

Postojeći zakon ne zabranjuje sudjelovanje u vojsci muškarcima i ženama prema njihovoj seksualnoj orijentaciji, ali zahtijeva da homoseksualci svoju seksualnu orijentaciju drže za sebe.

Zakon je poznat kao "Ne pitaj, ne reci", a Amerikanci imaju podijeljena mišljenja oko njega. Ministar Gates je u sklopu svoga obraćanja rekao da je Ministarstvo obrane donijelo odluku da bi zakon mogao biti malo popustljiviji u sprovođenju zakona. Sa postojećim pravilima, 800 ljudi biva otpušteno iz američke vojske svake godine.

<!-- IMAGE -->

Neki članovi odbora, uključujući predsjedavajućeg Carla Levina, su podržali plan....

"Okončanje dosadašnje politike bi omogućilo napredak vojske i pokazalo našu predanost jednakim pravima svih. Slažem se s obraćanjem Kongresu predsjednika Obame u kojem je rekao da bismo trebali ukinuti diskriminatornu politiku.
"

Drugi članovi su se snažno protivili planu, uključujući republikanskog senatora John McCaina, veterana ratne mornarice koji je rekao:

"Je li ovakva politika bila idealna? Nije. Ali je bila efikasna. Njome su balansirane potencijalno razorne tenzije između želja manjina i šireg interesa naših snaga koje dobrovoljno služe. "

Senator McCain je potvrdio da homoseksualci služe "časno" u američkoj vojsci, ali je rekao i da im postojeći zakon to omogućava bez remećenja snaga.


Admiral Mullen je kritizirao pojedine zastupnike s obje strane. Rekao je da se oni ponašaju kao da se tu nema o čemu raspravljati i naučiti iz navedenih problema. Rekao je i da će izvješće Ministarstva obrane biti obzirije nego oni.

XS
SM
MD
LG