Linkovi

Barack Obama u populističkom tonu nastoji dobiti podršku za svoj obiman budžet


Barack Obama u populističkom tonu nastoji dobiti podršku za svoj obiman budžet
Barack Obama u populističkom tonu nastoji dobiti podršku za svoj obiman budžet

<!-- IMAGE -->

Predsjednik Barack Obama je u utorak svoju poruku iz nedavnog govora o Stanju nacije nastojao prenijeti gradjanima New Hampshira. On je posebno obrazlagao svoj plan otvaranja novih radnih mjesta kroz lakše dostupne kredite za male biznise. Predsjednik je ponovo nastojao podstaći zajedničku akciju, pozivajući Republikance da saradjuju sa njegovom administracijom na rješavanju socijalnih i ekonomskih problema.

Predsjednik Obama je bio u izbornom raspoloženju, pozivajući na podršku njegovom planu da krediti budu lakše dostupni malim biznisima: "Mnogi mali biznisi i dalje teško dolaze do kredita. Zato ja danas iznosim prijedlog da 30 milijardi dolara koje su vratile banke sa Wall Streeta, nakon što su stale na noge, uložimo u Kreditni fond za male firme koji će pribavljati kapital za male banke."

<!-- IMAGE -->

Ponavljajući obećanje da će zapošljavanje biti u fokusu njegove administracije, predsjednik je pozvao na dvopartijsku podršku u Kongresu. On je rekao da Demokrati ne mogu sami srediti ekonomiju i optužio republikansku opoziciju da vodi kratkovidu politiku.

"Jedna je stvar da o nečemu imate razlike u mišljenju, i u tome nema ništa loše. Ali ne možete zanemariti odgovornost da se oduprete izazovima sa kojima se zemlja susreće jer smatrate da je to dobra politika na kratke staze. Mi to ne možemo priuštiti."

Ideološke razlike su bile ključne i u centru razgovora u Senatu o Obaminom prijedlogu budžeta od 3,8 hiljada milijardi dolara.

Republikanski senator, Chuck Grassley je prijedlog nazvao rasipništvom i branio je protivljenje svoje partije većem oporezivanju bogatih Amerikanaca: "Nas u našoj partiji često kritikuju što ne predlažemo povećanje poreza kako bi smanjili državni dug. Iste kritike se mogu uputiti onima koji sjede u drugom krilu za nametanje takozvane privremene potrošnje, koja će vjerovatno imati veće fiskalne posljedice od predvidjenih."

<!-- IMAGE -->

Analitičari kažu da predsjednik u svojim nastupima uzima sve više populistički ton otkako su Demokrati prošlog mjeseca izgubili senatorsko mjesto u Massachusettsu, koje je više od 40 godina držao Edward Kennedy.

Uprkos tome što su izgubili apsolutnu većinu u Senatu, predsjednik Obama je obećao da će ove godine provesti reformu zdravstvenog osiguranja i od članova Kongresa traži da manje birnu o izborima, a više o problemima sa kojima se susreće srednja klasa u Americi.

XS
SM
MD
LG