Linkovi

U eksploziji u Pakistanu sedmero mrtvih, uključujući tri američka vojnika


U eksploziji u Pakistanu sedmero mrtvih, uključujući tri američka vojnika
U eksploziji u Pakistanu sedmero mrtvih, uključujući tri američka vojnika

U eksploziji bombe pored puta na sjeverozapadu Pakistana poginula su tri američka vojnika i četiri druge osobe koje su putovale na ceremoniju ponovnog otvaranja škole za djevojčice, koja je nedavno renovirana uz Američku pomoć. Pakistanski zvaničnici kažu da je u eksploziji poginulo najmanje troje djece, te da je 60 osoba ranjeno.

<!-- IMAGE -->

Bomba je eksplodirala u selu u okrugu Lower Dir u blizini regiona Swat Valley koji je, kako tvrde iz pakistanske vojske, uglavnom očišćen od militanata u prošlogodišnjoj obimnoj ofanzivi.

U saopćenju iz Američke ambasade u Islamabadu se kaže das u američki vojnici bili iz sastava ekipa tekućeg programa za trening paravojnih jedinica u tom dijelu Pakistana. Rečeno je da su vojnici putovali u Lower Dir kako bi prisustvovali ceremoniji otvaranja škole za djevojčice.

Pakistanski i Američki zvaničnici su osudili napad.

Zvanično u Pakistanu nema stacioniranih američkih vojnika. Američka pomoć na sjeverozapadu Pakistana je usmjerena dijelom na jačanje paravojnih snaga i unapredjenje lokalnih civilnih vlada kako bi se uspješnije suprostavljali Talibanima i al-Qaidi u tom region.

Jučer je američka bezpilotna letjelica ispalila raketu na nekoliko osumnjičenih skrovišta militanata u pakistanskom plemenskom region Sjevernog Waziristana, ubivši 16 ljudi.

Američki zvaničnici nisu javno komentirali napad bespilotnom letjelicom, koji je u prošlosti podizao napetosti izmedju Pakistana i Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG