Linkovi

BiH: Najveća poslijeratna policijska akcija


BiH: Najveća poslijeratna policijska akcija
BiH: Najveća poslijeratna policijska akcija

Šest bosanskohercegovačkih državljana i jedan strani uhapšeni su u najvećoj poslijeratnoj policijskoj operaciji. U združenoj akciji naziva „Svjetlost" u selu Gornja Maoča kod Tuzle, sudjelovalo je oko 600 pripadnika OSABiH, policijskih službenika Granične policije, Službe za poslove sa strancima, Državne agencije za istrage i zaštitu, MUP RS-a, Policije Brčko Distrikta BiH, Federalne uprave policije, uprave policija kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova u FBiH, te predstavnici Misije EUPM-a u BiH.

<!-- IMAGE -->

Iz Tužiteljstva BiH saopšteno je kako je akcija provedena na osnovu akata i naredbi Tužiteljstva i Suda BiH, a svrha joj je otkrivanje i kazneno procesuiranja osoba osumnjičenih za djela - ugrožavanje teritorijalne cjelovitosti Bosne i Hercegovine, napad na ustavni poredak BiH i izazivanje narodnosne, rasne ili vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

<!-- IMAGE -->

Kako je naglasio direktor Uprave policije Federacije BiH Zlatko Miletić, uhapšeni bosanskohercegovački državljani će biti predati domaćem tužiteljstvu, a postupak prema stranom državljaninu je u nadležnosti Službe za poslove sa strancima. Gospodin Miletić je naglasio da je u akciji provjerena 31 osoba, te da je zaplijenjena određena količina lovačkog naoružanja, lakog naoružanja, računara i mobitela.

Inače, Gornja Maoča se u javnosti često prikazivana kao izolirano selo u kojem ne vladaju zakoni Bosne i Hercegovine. Škole djeluju po školskom planu i programu Jordana, a u akciji su pronađena djeca koja se nalaze u izrazito lošem stanju.

Povodom akcije „Svjetlost" šef policijske misije Evropske Unije u Bosni i Hercegovini Štefan Feler je pohvalio odličnu saradnju agencija za provođenje zakona na nivou države, entiteta, kantona i Distrikta Brčko, naglasivši da međunarodne policijske snage nadgledaju istragu u ovom slučaju. Gospodin Feler je takođe saopštio da je, prema informacijama sa kojima raspolaže, koordinacija i razmjena informacija tokom cjelokupnog procesa istrage, bila na najvišem nivou što ukazuje na porast stepena saradnje, kako između agencija za sprovođenje zakona, tako i sa tužilaštvima i Službom za poslove sa strancima.

Portparol NATO štaba u BiH Derek Čepel je saopštio da u akciji nisu učestvovali pripadnici NATO snaga i naglasio da je riječ o vrlo kompleksnoj i sofisticiranoj akciji koja potvrđuje da vlasti Bosne i Hercegovine razvijaju profesionalizam i povjerenje.

Oglasio se i direktor policije Republike Srpske Uroš Pena saopštivši da je policija tog entiteta bila samo logistička podrška u obezbjeđenju dijela teritorije koja graniči sa Gornjom Maočom, te da je predstavnik policije Republike Srpske bio uključen u rad štaba operacije „Svjetlost."

XS
SM
MD
LG