Linkovi

BiH i izbori: Stranačje ili evropeizam


BiH i izbori: Stranačje ili evropeizam
BiH i izbori: Stranačje ili evropeizam

Kako budu proticali mjeseci ove, 2010. godine, šanse da Bosna i Hercegovina prije izbora napravi ozbiljnije korake ka novom, modernijem ustrojstvu bivaće manje. Promjene jesu neophodne, ističu evropski parlamentarci, koji uz obećanje da Evropska unija neće dići ruke od zemlje u koju je uložila krupan politički kapital, pozivaju domaće političare da stvari pokrenu sa mrtve tačke.

<!-- IMAGE -->

Realna je bojazan da u BiH neće biti promjena prije zamaha predizbornih kampanja političkih stranaka, kampanja u kojima će, umjesto evropskih ciljeva, u prvom planu biti što bolji stranački izborni plasman. U Evropskom parlamentu nisu uvjereni da bi se nešto značajnije moglo desiti u zemlji kojoj su promjene pitanje opstanka jer oni koji do sada nisu ništa činili na boljitku BiH, teško da će u predizborno vrijeme priomijeniti navike.

Šef delegacije za Crnu Goru, Srbiju, BiH, Albaniju i Kosovo Eduard Kukan ocjenjuje:

"Vrijeme pred izbore nije pretjeranio dobro za pozitivne rezultate i saradnju političkih partija. Mislim da činjenica da se svi spremaju za izbore može biti faktor koji ne doprinosi smirivanju. Naprotiv, to može da pogorša situaciju unutar zemlje, pa i ocjene kakve se o njoj donose izvana."

<!-- IMAGE -->

Članica Evropskog parlamenta iz Švedske Anna Ibrišagić dodaje:

"Kao i u svakoj kampanji, razgovor i dijalog će biti zamijenjen stranačkim sticanjem prednosti. Kada je Evropska unija u pitanju mislim da se vrijedi pozicionirati prije izbora. Mislim da je dobro da EU ima čvrst stav, da daje podršku Visokom predstavniku u BiH i gospodinu Fuleu, za koga se nadam se da će biti izglasan uskoro kao novi komesar za proširenje EU. Dakle, svi zajedničkim snagama imamo oči i uši usmjerene prema BiH , ali se potrebni procesi ipak moraju autonomno odvijati u samoj zemlji."

Ako domaći političari imaju važnijeg posla od koliko toliko uspješnog vođenja zemlje i, posebno, ako to što čine predstavlja jasno podrivanje ionako krhkih temelja države, ko će tada djelovati – njihova uspavana savjest i svijest ili, možda, međunarodna zajednica, predstavljena u BiH Visokim predstavnikom, gospodinom Inzkom?

Član Evropskog parlamenta iz Austrije Hannes Swoboda o tome nema dilema:

"Viskoki predstavnik nema interesa da se upušta u sukob sa određenim ličnostima, ili političkim grupama. Tačno je da je prisiljen je donositi odluke kada ljudi u zemlji, posebno neki od političara, nisu spremni na kompromise. No treba biti svjestan činjenice da budućnost cijele EU počiva na kompromisu, a isto važi i za budućnost BiH."

Pozive za buđenje u Bosni i Hercegiovini šalju i iz Vijeća Evrope, tražeći da promjene započnu prvim korakom - prilagođavanjem državnog ustava presudi Evropskog suda za ljudska prava kojom se traži da bude otvorena mogućnost da na izborima budu birani i pripadnici manjina. To je prvi koji će korak će, nadaju se u Vijeću, otvoriti prostor i za drugi, što bi onda moglo mirisati na reforme kakve su bosanskoherecgovačkom državnom ustrojstvu više nego neophodne.

XS
SM
MD
LG