Linkovi

Belgija: GM zatvara tvornicu Opela, radnici protestuju


Belgija: GM zatvara tvornicu Opela, radnici protestuju
Belgija: GM zatvara tvornicu Opela, radnici protestuju

Evropska unija, i pored tvrdnji da ekonomska kriza polako kopni, još uvijek osjeća njene posljedice. Jedan od aktuelnih primjera su i radnici belgijskog pogona Opela koji pokušavaju protestima i blokadom spriječiti zatvaranje tvornice i spasiti radna mjesta.

Istog onog dana kada su u Briselu prošle sedmice objavili kako će ova, 2010. godina, biti godina borbe protiv nezaposlenosti i siromaštva, uprava General Motorsa je saopštila da definitivno zatvara fabriku Opela u Antverpenu. Posljedice zatvaranja najdirektnije će osjetti skoro 3 hiljade.

Opelovih radnika i najmanje još toliko njihovih kooperanata. Od tada sve do danas, radnici Opela su blokiraju fabriku, ne dozvoljavaju odvoženje gotovii automobile, traže pravdu...

U protestima su im se pridružili i radnici fabrika General Motorsa u Njemačkoj, Španiji i Velikoj Britaniji.

<!-- IMAGE -->

Predstavnik britanskog sindikata radnika "Unite" iz Vauxhall-ove fabrike u Elsemeru Mick Whitley kaže:

"Očito, znamo kako se osjećaju naše kolege iz Belgije, znamo jer smo prošli kroz istu situaciju u Engleskoj prije par godina kada je zatvorena fabrika u Lutonu. Ovdje smo došli da pokažemo našu solidarnost."

<!-- IMAGE -->

Predstavnik sindikata AT Opel Antwerpen Werner Dillen nije siguran čime protetst može rezultirati:

"Ima li ovdje budućnosti? Ne znam. Moguće da će sa General Motorsom biti teško postići zadovoljavajući dogovor, možda ima alternative za sve naše kolege i zato ćemo nešto pokušati. Ne znam šta će biti na kraju, ali ćemo pokušati."

Pomoći za sada nema ni od evropskih ministara. Španski ministar za zapošljavanje i predsjedavajući Vijeća ministara Evropske unije Celestino Corbacho ne najavljuje mnogo:

"Posebno smo zabrinuti za mlade ljude i one koji su već duže vrijeme bez posla. Vjerujemo da startegija kavu pokušavamo graditi za bolje započljavanje do 2020. godine, mora imati mjere za kratak i duži rok.Tu se moramo pozabaviti ispravljanjem razloga koji su doveli do krize i nezaposlenosti. Treba nam i finansijska stimulacija koja će podžati ekonomiju i spriječiti trend otpuštanja radnika"

Kritičari kažu da se Evropska unija nije dovoljno dobro pripremila za posljedice krize, koje će, priznaju u Briselu, još neko vrijeme biti vrlo prisutne na području država članica. Tokom ove godine se ne očekuje da krivulja zaposlenosti krene prema gore. Naprotiv, predvidja se da će i u državama koje su nezaposlenost držale na jednocifrenom broju, postotak nezaposlenih doći do 10 procenata. U Španiji, zemlji koja trenutno predsjedava Evropskom unijom, nezaposlenost je već prešla 20 odsto.

XS
SM
MD
LG