Linkovi

Italija: Buldožeri u jednom od najvećih evropskih naselja Roma


Italija: Buldožeri u jednom od najvećih evropskih naselja Roma
Italija: Buldožeri u jednom od najvećih evropskih naselja Roma

<!-- IMAGE -->

Vlasti italijanskog glavnog grada odlučile su iseliti Casilino 900, jedno od najvećih naselja Roma u Evropi. Uslovi života u tom naselju su, kako tvrde zvaničnici Rima, sramni i nehumani, te stoga tamošnji Romi moraju biti preseljeni na lokacije na kojima će imati mnogo bolje životne uvjete. Unatoč takvim argumentima pitanje stvarnog razloga preseljavanja ostaje pod sumnjom.

Pokretne dizalice i buldožeri su u punom pogonu. Demoliraju kamp prikolice i od svega i svačega improvizirane straćare. Preko 600 Roma koji žive u naselju Casilino 900 moraju biti preseljeni u ferbruaru.

Gradonačelnik Rima Giani Alemanno ističe:

"Naselje mora biti zatvoreno jer nije legalizirano. Naselja ove vrste moraju biti na predviđenim područjima na kojima je lakše osigurati i garantirati osnovne životne i zdravstvene uvjete, gdje ljudi mogu živjeti na odgovarajući način."

S druge strane, većina Roma ne želi da se seli.

<!-- IMAGE -->

"Ne slažem se.... Ovo je najstarije romsko naselje u Rimu. Naša djeca su tu rađana i odrastala" - kaže jedan Rom, porijeklom sa Kosova.

Naselje Casilino 900 postoji 40 godina. Mnogi od njegovih žitelja zaziru od preseljena na nove lokacije jer se ne žele miješati sa drugim etničkim grupama. Predstavnici organizacija za ljudska prava strahuju da je pravi razlog koji stoji iza odluke o preseljavanju zapravo protjerivanje Roma iz Italije.

U Evropi, prema postojećim procjenama, živi oko 9 miliona Roma.

Paolo Ciani iz katoličke zajednice Sant Egidio, zadužen za politiku prema Romima, kaže:

"Romi su manjinska etnička grupa. Tokom godina uveliko su promijenili način života. Bili su skitači. Sada se uglavnom drže jednog mjesta. U zemljama istočne Evrope postali su dio stanovništva i urbanih cjelina."

<!-- IMAGE -->

U Evropi, Romima je samo u Mađarskoj i Španiji priznato pravo nacionalne manjine. U Rumuniji i Slovačkoj, gdje čine 10 procenata stanovništva tih zemalja, nisu priznata manjina i nemaju nikakvih prava.

Predstavnici organizacija za poštivanje i unapređivanje ljudskih prava već godinama ističu da Romi moraju biti priznati kao punopravni građani Evrope.

XS
SM
MD
LG