Linkovi

Autoindustrija: Toyotin korak bez presedana


Japanski autoproizvođač Tojota obustavila je na tržištu Sjedinjenih Američkih Država prodaju većine najpopularnijih modela dok ne otkloni grešku na papučicama za gas, odnosno mehanizmu za ubrzavanje zbog koje vozila ubrzavaju mimo volje vozača.

Da nevolja po Toyotu bude veća, obustava prodaje uslijedila je nakon prošlotjednog opoziva oko 2 miliona i 300 hiljada vozila. Kompanija, inače najveći svjetski proizbođač automobila, privremeno je zatvorila i pet tvornica na podjučju Sjeverne Amerike.

Michelle Krebs, savjetnik automobilistima vrlo popularne web-stranice Edmunds.com ocjenjuje da je zamrzavanje prodaje potez bez presedana i dodaje:

"Riječ je o dvije trećine Toyotinih modela i više od polovine ukupne prodaje. Nikada ranije nešto slično se nije desilo."

Toyota je najavila opoziv velikog broja vozila, 8 modela iz proizvodnje za 2009. i ovu godinu, prošlog četvrtka, nakon izvještaja da papučice za gas, nakon dodavanja gasa, mogu ostati zaglavljene. Saopšteno je da kompanija ne zna ni za jedan slučaj nesreće ili povreda kojima bi uzrok mogla biti nefunkcionalnost te vrste.

Mediji, međutim, izvještavaju o više prometnih nesreća u Sjedinjenim Državama vezanih za taj problem. U nekima je bilo i poginulih.

Modeli čija je prodaja obustavljena su Camry i Corolla, Rav4, Avalon, Matrix, Tundra, Highlander i Sequoia. Jedan od mnogobrojnih vlasnika Toyotinih vozila kaže da je kompanija trebala reagirati ranije:

"Dobro je što se ipak desilo. Ali trebali su i nekoliko tjedana ranije, kada su govorili da je problem papučica gasa i podna prostirka."

Američki prodavači automobila, inače uzdrmani najnižom kupnjom automobila u posljednje dvije decenije, proračunali su da zamrzavanje prodaje osam spomenutih modela iznosi 56 odsto Toyotine prodaje na tržištu Sjedinjenih Država.

Profesor marketinga sa univerziteta Fresno Willian Rice ne sumnja da će opoziv prodatih modela i sadašnja obustava prodaje nanijeti štetu ugledu kompanije, hvaljene po kvalitetu i sigurnosti automobila:

"Kada se ljudi uplaše, neće ići da kupuju. Sigurno je da će doći do velikog pada povjerenja u kvalitet Toyotinih modela i da će prodaja pasti vrlo nisko."

Naravno, ima i onih koji vjeruju da Toyota čini ono što odgovorne kompanije treba da urade:

"Dešava se, greške se dešavaju. Ako upozore kupce i pozovu ih da otklone nedostatak, pokazuju da su iskreni prema kupcima. Mislim da je ovo privremeni korak nazad. Ne mislim da će sve ovo unazaditi Toyotu ili umanjiti lojalnost kompanije prema kupcima" - kaže jedan drugi vlasnik Toyotinih vozila.

Predstavnici Toyote ističu da su problematični dijelovi mehanizma za ubrzavanje stizali od jednog američkog kooperanta, dok su modeli proizvedeni u Japanu potpuno ispravni. Problem bi mogli imati evropski kupci u čija su vozila ugrađivani dijelovi vrlo slični ili istovjetni dijelovima ugrađivanim u američke modele.

Opoziv već prodatih automobile, spomenutih 8 modela iz proizvodnje za prošlu i ovu godinu, i obustava prodaje i proizvodnje su posljednje nevolje koje su zadesile Toyotu. Prošle godine Toyota je pozvala skoro 4 miliona kupaca na otklanjanje nedostatka sličnog sadašnjem.

XS
SM
MD
LG