Linkovi

Umro J.D. Salinger


Umro J.D. Salinger
Umro J.D. Salinger

J.D. Salinger, koji je jedno vrijeme smatran najvažnijim izdankom američke moderne književnosti poslije drugog svjetskog rata, umro je sinoć u 91 godini života. Salinger, koji je bio poznat po tome što nije želio biti poznat, i koji je namjerno okrenuo ledja uspjehu i slavi, je umro u svom domu u mjestu Cornish, savezna država New Hampshire, gdje je živio u potpunoj izolaciji zadnjih 50 tak godina.

Literarna reputacija gospodina Salingera leži ponajviše u romanu The Catcher in the Rye, prevedenoj u BiH kao Lovac u Žitu, potom u njegovom kratkim pričama, Nine Stories, te dvjema kompilacijama: Franny and Zooey, i Raise High the Roof Beam, Carpenters and Seymour - An Introduction.

<!-- IMAGE -->

Roman Lovac u Žitu je , iako u početku ignoriran od strane akademije, medju omladinom postao odmah apsolutni hit, a njegov glavni lik, tačnije narator, Holden Caulfield, tinejdžer istjeran iz škole, postaje simbolom buntovnika i nečega što se želi biti, ali se ne može, prvi nakon Huckleberry Finna.


Kao mladić, JD Salinger je želio slavu više nego išta, i hvalio se svojim talentom i prvim objavljenim djelima, medjutim, nakon velikog uspjeha, odlučuje da ništa od toga zapravo nije za njega, a svom izdavaču poručuje da skine njegovu fotografiju s korica romana, jer mu se smučilo vlastito lice,kako je sam rekao, i svom agentu naredjuje da spali sva pisma obožavatelja.

XS
SM
MD
LG