Linkovi

Sloboda govora za teroriste: da ili ne?


Sloboda govora za teroriste: da ili ne?
Sloboda govora za teroriste: da ili ne?Ali al Bahlul leži osam godina u američkom zatvoru Guantanamo, i njegova je sudbina u rukama američkog vojnog suda , koji se okupio na saslušanje na jednom federalnom sudu u Washingtonu. Panel od trojice sudija je saslušao argumente za i protiv ovog al Qaidinog propagatora, i stručnjaka za medije kod Usame bin Ladena, koji je osudjen svojedobno za ratni zločin i na doživotni zatvor.


Ključni problem i pitanje, dakle, koje se postavlja u ovom slučaju jest: da li video i drugi propagandni materijali al Qaide koje je al Bahlul koristio kako bi regrutirao i inspirirao anti američke jihadiste, podpadaju prod klauzulu o slobodi govora koja je zaštićena Prvim Amandmanom američkog Ustava?

Odvjetnik obrane, Mike Berrigan, kaže:


Optužba i proces protiv gospodina al Bahlula za dokumentarni materijal koji je napravio, Stanje al Umme, predstavljaju kršenje prvog amandmana američkog Ustava. Ne kažemo da je al Bahlul imao prava zaštićena prvim amandmanom, nego kažemo da su ustavna ograničenja koja spriječavaju američku vladu da nekog progoni zbog govora, sam proces učinila nelegalnim . Samo pravljenje dokumentarnog materijala u ovom slučaju, nije ni blizu standarda poticanja na nasilje, a što se može krivično goniti.


Neće biti, kaže ,medjutim, odvjetnik koji zastupa vladu, mornarički kapetan Edward White:


Kao neprijateljski borac koji je uključen u rat protiv Sjedinjenih Država, on nema nikakva prava na zaštitu slobode govora. On je prešao crtu koja to odvaja od kriminalnog ponašanja, tj poticanja , hrabrenje, i nagovaranje ljudi da učine ratne zločine.


U ovom slučaju drugo važno pitanje je da li su prvobitne optužbe protiv al Bahlula podrazumijevale počinjeni ratni zločin, i da li ga se može suditi pred američkom vojnom komisijom. Odvjetnici dvaju strana su se takodjer sporili oko toga jesu li optužbe protiv al Bahlula podignute na nivo ratnog zločina nakon što je uhapšen.


Obrana se nada da će revizija od strane vojne komisije , smanjiti Bahlulovu presudu. Ipak, odvjetnici obje strane se slažu da , bez obzira na ishod, nije vjerovatno da će al Bahlul uskoro biti pušten sa Guantanama.

Edward White, vladin zastupnik u slučaju objašnjava:


Mislim da ne postoji nikakav scenarij prema kojem bi odluka suda konačno vodila njegovom oslobadjanju. S obzirom da je on zatvoren kao neprivilegovani neprijateljski borac po zakonu ratovanja, odluka o konačnom oslobadjanju bi morala biti potpuno odvojena odluka vlasti.

Sud još nije saopćio kada bi odluka mogla biti donesena.

XS
SM
MD
LG