Linkovi

Serge Brammertz: Ured glavnog haškog tužitelja neće odustati od nastojanja da se Mladić i Hadžić nađu pred licem pravde


Serge Brammertz: Ured glavnog haškog tužitelja neće odustati od nastojanja da se Mladić i Hadžić nađu pred licem pravde
Serge Brammertz: Ured glavnog haškog tužitelja neće odustati od nastojanja da se Mladić i Hadžić nađu pred licem pravde

<!-- IMAGE -->

Ured glavnog haškog tužitelja neće odustati od insistiranja da se dva preostala optuženika za najteže ratne zločine, Ratko Mladić i Goran Hadžić, nađu pred licem međunarodne pravde, istakao je danas šef haških tužitelja Serge Brammertz prilikom posjete Evropskom parlamentu u Briselu. Taj stav potvrđuje riješenost Tribunala u Hagu da se, prije nego što bude okončan mandat Suda, svi optuženi i nađu na optuženičkoj klupi, te naglašava da će glavni haški tužitelj nastaviti od Beograda tražiti provođenje operacija koje za cilj imaju potragu i hapšenje bjegunaca.

Gospodin Brammertz je, pored ostalog, istakao:

"Danas je u toku najmanje 10 suđenja sa 25 optuženih, nema slučajeva na čekanju. Međutim, još uvijek imamo dva bjegunca na slobodi. Hapšenje dvojice preostalih optuženika za ratne zločine ne samo da je iznimno važno za žrtve u regionu, nego je i važno za Tribunal, jer bi dolazak tih bjegunaca u Hag zaista značio kompletiranje našeg mandata. To je i veoma, veoma važno za kredibilitet međunarodne zajednice, koja je, upravo zbog zločina kakve su počinili Mladić i ostali, i osnovala Tribunal. Dakle, nama je zaista potrebna podrška kako bi bjegunci bili uhapšeni."

<!-- IMAGE -->

Bez davanja mogućnosti da su bjegunci negdje drugdje, glavni haški tužitelj je ocijenio da je sa Srbijom postignta saradnja na dnevnoj bazi i da su akcije zvaničnog Beograda na traženju Mladića i Hadžića doživjele progress. Ipak…

"Cilj još uvijek nije postignut i dvojica bjegunaca se moraju biti nađeni i uhapšeni. Vrlo pažljivo smo pratili dosadašnje akcije koje su provodile vlasti u Srbiji i nadamo se da će, prije moga narednog izvještaja Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, biti mogućnosti za zabilježimo i rezultat. Potraga za bjeguncima jeste napredovala, ali ima još što šta da se učini na tom polju."

Kada je o Bosni i Hercegovini riječ, gospodin Brammertz je istakao da je Haški tribunal pažljivo pratio zbivanja oko ostanka stranih sudija. Donijeta je prava odluka, rekao je, naglašavajući da je njihovo prisustvo još uvijek potrebno. Bez njih, stranih sudija, nadležni sud u BiH bio bi suočen sa brojnim problemima. Pored ostalog, neki od procesa morali bi biti iznova pokrenuti, jer bi nadležne sudije bile prisiljene otići iz zemlje, takođe je rekao glavni tužitelj Haškog tribunal Serge Brammertz tokom obraćanja poslanicima Evropskog parlamentu.

XS
SM
MD
LG