Linkovi

Afganistan: Raste podrška NATO snagama


Afganistan: Raste podrška NATO snagama
Afganistan: Raste podrška NATO snagama

<!-- IMAGE -->

Pred međunarodnu konferenciju o Afganistanu koja će biti, kako je planirano, održana u Londonu tokom ovog tjedna, zapovjednik snaga NATO saveza, američki admiral James Stavridis, smatra da su za budućnost Afganistana mnogo bitnije podrška Afganistanaca i izgradnja odgovarajuće snažnih i efikasnih snaga sigurnosti Afganistana od nanošenja poraza talibanskim snagama.

<!-- IMAGE -->

Sa novih 30 i više hiljada američkih vojnika u Afganistanu, admiral Stavridis kaže da ga više interesira kako će se prema tom povećanju odnositi Afganistanci, a mnogo manje koliko će pobunjenika biti ubijeno. Po njemu, to će biti ključni pokazatelj napretka u vojnim i civilnim naporima kada predsjednik Barack Obama narednih mjeseci bude analizirao provođenje američke strategije u Afganistanu.

"Prvo, volio bih vidjeti podatke koji i dalje govore o velikoj podršci koalicionim snagama i vrlo maloj podršci talibanima. Drugo je snaga i brojnost snaga sigurnosti, a treće kvalitet operacija koje je izvoditi afganistanske snage sigurnosti."

Admiral Stavridis kaže da nanošenje poraza talibanskim jedinicama i preuzimanje kontrole na više prostora jeste bitno, ali ne toliko važno kako mnogi misle, i dodaje:

"U bilo kojoj od tih operacija mi moramo maksimalno voditi računa o običnim Afganistancima. Ako budemo brinuli o njima, talibani neće uspjeti."

Nedavne ankete ukuzaju na porast podrške Afganistanaca njihovoj vladi i snagama NATO saveza. Admiral Stavridis smatra da bi bilo dobro da se takav trend nastavi.

U samom Afganistanu, američke trupe nastoje svojim djelovanje takođe doprinijeti takvom trendu. Među njima su i marinci raspoređeni u provinciji Helmand. Njihov zapovjednik, kapetan Zachary Martin kaže:

<!-- IMAGE -->

"Bilo bi idealno da nas prihvate kao snagu koja stvara stabilnost, pomaže funkcioniranju vlasti, donosi ekonomski prosperitet, pruža prilike... Mislim da bi u tom slučaju broj mladih kojih je sada u velikom broju među talibanskim borcima, vrlo brzo prešao na drugu stranu."

Admiral Stavridis kaže da se vlada Afganistana mora botiti protiv korupcije i poboljšati službe potrebne ljudima. Takođe koristiti ekspertize zemalja članica NATO o životu Afganistanaca, o tome što im je potrebno i što žele. Kada su u pitanju nove jedinice, vojnici moraju biti spremni na brze adaptacije, jer pobunjenici stalno mijenjaju borbene taktike.

Više vojnika i više borbenih operacija vodiće i većem broju žrtvava. Admiral Stavridis kaže da članice NATO saveza moraju biti spremne na to:

"Ne smiju nas plašiti žrtve, ako želimo da ostvarimo misiju. Nastojaćemo našu misiju ostvarivati na način da gubitke svedemo na najmanju moguću mjeru."

I nastavak saradnje susjednog Pakistana je je takođe bitan, ističe admiral Stavridis:

<!-- IMAGE -->

"Može li biti više učinjeno? Vjerojatno. Pakistanci o tome trebaju odlučiti. Vrlo sam zadovoljan saradnjom između generala McChrystala i genewrala Ashfaga Kiyania, glavno-komadujućeg pakistanskom armijom."

Admiral Stavridis je uvjeren da čvrstom saradnjom međunarodne zajednice i vlade Afganistana talibani mogu biti poraženi. To će zahtijevati sveobuhvatan angažman i civilnih struktura i vojnih snaga, a upravo o tome će najviše i biti riječi na londonskoj konferenciji.

XS
SM
MD
LG