Linkovi

Terorizam u Indoneziji opada


Terorizam u Indoneziji opada
Terorizam u Indoneziji opada
<!-- IMAGE -->

Čini se da je terorizam koji se povezuje sa islamskim fundamentalizmom u porastu u mnogim dijelovima svijeta - od Jemena i Pakistana do južnog Tajlanda i Filipinskog ostrva Mindanao. Ali u Indoneziji - zemlji za koju su eksperti za sigurnost bili zabrinuti da bi mogla da postane baza za obuku i eksport regruta al-Qaida-e - terorizam je opao u posljednjih pet godina. Indonežanska vlada zauzela blag stav prema terorizmu, tretirajući ga kao kriminal, a ne kao rat. I čini se da je ovaj stav djelotvoran.

U julu 2009. godine, bombaši samoubice povezane sa islamskom grupom Jemaah Islamiyah, indonežanskom organizacijom koja održava veze sa al-Qaida-om, detonirali su eksploziv u dva hotela u Jakarta-i, i ubili devet i povrijedili 50 ljudi. Taj smrtonosni napad je podsjetnik da terorizam i dalje predstavlja opasnost, ali ovo je takođe bio prvi smrtonosni napad u dvije godine.

Analitičarka Sidney Jones navodi da terorizam u Indoneziji opada dijelom i što je politička i društvena situacija u zemlji stabilna:

''Mi nemamo represivnu vladu, i zemlja nije pod okupacijom. Mi nemamo otuđeni manjinski narod. Takođe, nemamo neprijateljskog susjeda koji izaziva probeleme ili želi da ih stvori.''

U 2001. godini, kada su Sjedinjene Države zauzele Afghanistan, Jones kaže da postojala zabrinutost da su teroristi polako dobijali odobrenje javnosti dok se anti-američki sentiment širio muslimanskim svijetom.

''Postojala je barem pasivna podrška u nekim krugovima u Indoneziji za neke vrste odmazde protiv Sjedinjenih Država,'' ističe Sidney Jones.

Napad na Bali 2002. godine, u kojem je ubijeno više od 200 ljudi, istakao je problem terorizma u Indoneziji. Ali umjesto da odgovori vojnim mjerama, indonežanska vlada je odlučila da zauzme blaži stav, tretirajući teroriste kao kriminalce.

Profesor istorije Azyumardi Azra kaže je vlada uspjela da ubijedi skeptičnu javnost da su ta teroristička djela domaći napadi muslimana na muslimane, a ne zavjere zapada tako što je sudila teroristima u javnim sudovima.

<!-- IMAGE -->''Nakon izvođenja pred sud nekih od učesnika bombaškog napada na Bali-ju, postalo je jasno da su se oni sami odlučili na napade, a ne pod uticajem nekih vanjskih inostranih obavještajnih sila,'' kaže profesor Azyumardi Azra sa Državnog islamskog univerziteta u Jakarta-i.

Azra kaže da neke muslimanske grupe u Indoneziji igraju važnu ulogu u propagiranju multikulturalizma i tolerancije i tako sprečavaju spoljašnje fundamentaliste da steknu uporište u indonežanskim džamijama.

Milioni dolara pomoći koje su Sjedinjene Države poslale poslije cunamija nije uspjelo da popravi američki imidž u Indoneziji, dijelom što se to nije spominjalo u lokalnim medijima. Ali Sidney Jones ističe da je izbor Baraka Obame za predsjednika osvojio Indonežane:

''Prelaz od Bush-a, koji je bio univerzalno nepopularan, na nekoga ko je odrastao u Indoneziji, ko voli indonežansku hranu i koji se još uvijek sjeća indonežanskog jezika, napravilo je po mom mišljenju veliku razliku.''

Iako bojazan od terorizma još uvije postoji - i nemoguće je znati da li će biti još napada - Jones kaže da je Indonezija uspjela da nadvlada problem tako što nije objavila rat protiv terora.

XS
SM
MD
LG