Linkovi

Govor o stanju nacije s fokusom na ekonomiju


<!-- IMAGE -->

Američki predsjednik Barack Obama održaće u srijedu uveče po lokalnom vremenu svoj prvi Govor o stanju nacije.

Iz njegove administracije najavljuju da će nastaviti tražtii rješenja za najozbiljnije probleme sa kojima se država suočava, bez obzira na to što su neke od mjera koje je predložio uticale na priličan pad njegove popularnosti.

Američki predsjednik Barack Obama planira od Kongresa zatražiti odluku o zamrzavanju budžeta na slijedeće tri godine , kada su u pitanju brojni domaći programi za koje vlada plaća, ali ne i pitanja obrane, veterana, unutrašnje bezbjednosti i pomoći za treće zemlje.

Kako je saopćila Bijela Kuća, predsjednik će predložiti zamrzavanje troškova takodjer tijekom sutrašnjeg godišnjeg govora o stanju države , a ono će potom biti uključeno u prijedlog budžeta koji će biti predstavljen Kongresu 1. Februara.

Pretpostavlja se da bi takav plan postigao uštedu do 250 milijardi dolara u slijedećih 10 godina.

<!-- IMAGE -->

Bijela Kuća je već neko vrijeme pod pritiskom Kongresa i javnosti da smanji troškove države, nakon rekordmog deficita od 1.4 biliona dolara za fiskalnu 2009. tu godinu.

U obraćanju predstavnicima oba doma Kongresa, predsjednik Obama će izložiti detalje inicijativa usmjerenih na rast zaposlenosti i pomoć porodicama sa nižom i srednjom platežnom moći.

XS
SM
MD
LG