Linkovi

Novcem se ne može kupiti sreća


Novcem se ne može kupiti sreća
Novcem se ne može kupiti sreća

Mnoge ekonomije širom svijeta postaju više svjesne potrebe za zaštitom okoline. Medjutim, većina ih se i dalje fokusira na potrošnju, kaže nova studija. I te će se vrijednosti morati promijeniti da bi se izbjegla šteta na račun prirodne okoline.

Chris Flavin ,predsjednik istraživačkog instituta Worldwatch u Washingtonu, kaže:

Svijet je napravio ogroman napredak u promjeni politike i investicija u nove tehnologije i generalno jačajući svjesnost o očuvanju okoline i problemima koji to prate.Medjutim, jedan veliki dio mozaika koji sada nedostaje je transformacija potrošačke kulture u kulturu samoodrživosti.

Sjedinjene države su najveći potrošač na svijetu, objašnjava Erik Assadourian, direktor istraživakog projekta.

Amerika troši jednu trećinu svjetskih resursa.

Ova promjena mora uz pomoć medija, obrazovanja , a mnoge promjene se već dešavaju...

Michelle Obama je tokom prošle godine promovirala vrtlarstvo, nakon čega su vrtlarske prodavnice prodale svo sjemenje, govori Erik Assadourian, Institut Worldwatch.

<!-- IMAGE -->


I hollywoodski filmovi kao što je Avatar promoviraju isti pravac.

Flavin kaže da su i velike firme tome doprinijele, a jedna od njih je mega lanac prodavnica Wall Mart.

Sa jedne strane njihov business model je baziran na potrošaškom duhu, medjutim Wall Mart je uložio nevjerovatne napore da izvrši integraciju samoodrživosti u svoje vlastite poslovne prakse, i nametne ih svom cijelom lancu prodaje, objašnjava gospodin Flavin.

On kaže da WallMart traži i nabavljače koji u svom poslovanju koriste tzv.zelenu praksu.

Medjutim, ne slažu se svi sa konstatacijom da potrošnju treba smanjiti. Patrick Michalel iz konzervativnog instituta Cato ne misli da se na pitanja zaštite okoline treba baviti iz ugla smanjenja potrošnje. On kaže da naučnici već decenijama ponavljaju ista tragična predskazanja:

Tvrdi se da je ljudska populacija do te mjere porasla da će to voditi propasti, da će nam nestati hrane ukoliko ne promijenimo način života, a to jednostavno nije tačno.

Medjutim vjerski lideri kao što je papa Benedikt podsjećaju vjernike da potrošački duh nije smisao života. Assoadourian dodaje da se sreća ne može kupiti novcem.

Ukoliko sreću definišemo kroz količinu potrošnje, to će nas dovesti do tragičnog kraja, zaključuje Assadourian. Iz Instituta Worldwatch.

XS
SM
MD
LG