Linkovi

EU - SAD: Osnažiti mjere sigurnosti na aerodromima


EU - SAD: Osnažiti mjere sigurnosti na aerodromima
EU - SAD: Osnažiti mjere sigurnosti na aerodromima

Dvodnevni neformalni susret ministara unutrašnjih poslova Evropske unije, završen danas, bio je prilika za susret i sa američkim kolegama, prvi nakon pokušaja terorističkog napada na Northwest Airlines let 253 u SAD. Stoga je i jedna od neizbježnih tema bila borba protiv terorizma, a u uz nju i borba protiv organiziranog kriminala, te za sigurnost uopšte.

Iako se očekivalo, Evropljani na skup u Toledu, u Španiji, nisu došli sa zajedničkim stavom oko korištenju skenera tijela za pregled avio-putnika, američke inicijative koju je sa ove, evropske strane okeana sa više adresa, među kojima je i buduća komesarka za pravdu i ljudska prava EU, okarakterisana kao direktan napad na privatnost putnika.

<!-- IMAGE -->

Ministraica za unutarnju sigurnost Sjedinjenih Američkih Država Janet Napolitano je tim povodom istakla:

"Imamo 40-ak tjelesnih skenera na našim aerodromima, a tokom naredne godine ćemo ih imati barem 450. Međutim, ne mislim da je pitanje samo da se oslonimo na tjelesne skenere. Ključan je zajednički napor odgovornih nacija da se al-Qaida spriječi da izvodi terorističke napade na avione. Oni to žele, a mi im nastojimo uskratiti mogućnost. Šta treba da učinimo kako bi smo ih spriječili da uspješno izvode napade."

Evropljani su, sa svoje strane, obećali da će u najskorije vrijeme imati zajednički stav o skenerima tijela, koje, u međuvremenu, neke od evropskih vlada već nabavljaju i instaliraju na međunarodnim aerodromima.

Evropski komesar za unutrašnje poslove i pravdu Jacques Barrot je rekao da, jednostavno rečeno, treba još malo promisliti:

"Ubrzaćemo posao na odgovarajućem izvještaju, fokusirajući se posebno na skenere tijela. Ne smijemo biti opsjednuti tim problemom. Danas znamo da dobar evropski sistem informacija o putnicima, sa odgovorajućim bazama podataka, može biti jednako efikasan."

Analiziran je i sam pokušaj terorističkog napada američki putnički avion. Gospođa Napolitano je istakla:

"Novina koju smo vidjeli u slučaju "božićneg bombaša" predstavlja evoluciju, korak, od široke konspiracije, po svojoj prirodi veoma komplesne, ka upotrebi jedne osobe o kojoj ima malo ili nimalo informacija na osnovu kojih bi za osoba mogla biti praćena i osujećena. Riječ je o ideji da takve osobe mogu iskorititi rupe kakve postoje u međunarodnom avio-sistemu lakše nego grupa ljudi."

U svakom slučaju dvije strane su se složile da sigurnost na aerodromima treba osnažiti. Dio tog procesa bi moglo biti i uvođenje zračnih maršala na nekim od evropskih avio-linija, moglo se čuti u krugovima bliskim ministrima.

XS
SM
MD
LG