Linkovi

Afganistan: Šta će donijeti londonska konferencija?


Afganistan: Šta će donijeti londonska konferencija?
Afganistan: Šta će donijeti londonska konferencija?

<!-- IMAGE -->

Visoki američki i britanski zvaničnici jučer su sa članovima Odbora za odnose sa inostranstvom američkog Senata razgovarali o međunarodnoj konferenciji o Afganistanu. Taj skup će biti održan slijedećeg tjedna u Londonu.

Talibanski napadi na Kabul prošlog ponedeljka i haos u glavnom gradu Afganistana vrlo zorno ukazuju na potrebu i hitnost održavanje konferencije. Američki i zvaničnici zemalja saveznica se nadaju da će taj skup osnažiti globalnu podršku vojnoj, sigurnosnoj i ekonomskoj stabilnosti te zemlje.

Predsjednik Afganistana Hamid Karzai će biti u Londonu, američka državna tajnica Hillary Clinton, specijalni izaslanik za Afganistan i Pakistan Richard Holbrooke takođe.

Gospodin Holbrooke, upravo se vrativši iz regiona, je istakao:

"Slijedeći odluku našeg predsjednika o povećanju trupa, sada je vrijeme da i svijet djeluje zajednički."

Ocjene gospodina Holbrooka iznesene u Odboru podudaraju se sa objavljivanjem detaljnog civilnog programa Obamine administracije za Afganistan i Pakistan.

<!-- IMAGE -->

Britanski ministar vanjskih poslova David Miliband je naglasio će prenos odgovornosti za stanje u zemlji na Afganistance biti kritični momenat i dodao:

"Najbitniji rezultat predstojeće konferencije trebao bi biti razumijevanje i saglasnost 70-ak ministara vanjskih poslova koji će biti prisutni, a nadam se i šire javnosti, o planu za budućnost Afganistana."

Američke senatore brine i vrlo raširena korupcija u Afganistanu. Sjedinjene Države, Britanija i druge zemlje traže od predsjednika Karzaia da se prema korupciji jasno odredi. Senator John Kerry, predsjedavajući senatskog Odbora za odnose sa inistranstvom, je tim povodom rekao:

"Prema nedavno završenom istraživanju Ujedinjenih naroda, svaki drugi Afganistanac je prošle godine morao davati mito javnim zvaničnicima. Podmićivanje je postalo dio svakodnevnog života. Sa tim se mora prestati."

Ni gospodin Milidand nema dileme:

"Vrlo je važno da afganistanska vlada shvati da ne smije, ne samo dozvoliti da bude nadvaladana oružanom pobunom, nego da ne smije izgubiti ni bitku protiv korupcije."

Takođe ističući da je korupcija ogromno zlo, gospodin Holbrooke je izrazio i određeni optimizam:

<!-- IMAGE -->

"Ne želim obećati da korupcije već sutra neće biti. To se neće desiti. Ni predsjednik Karzai sam ne može riješiti taj problem. Ne želim obećati da će iznenada hiljade i hiljade boraca napustiti bojno polje da bi se integrirali... Ali ono što mogu reći je da sam u Kabulu zatekao stanje bolje nego u bilo kojem momentu za proteklih godinu dana. A naša sadašnja administracija je naslijedila vrlo tešku situaciju."

Senator, republikanac, Richard Lugar je rekao konferencija mora dati konkretan rezultat nakon, kako je rekao, godina nepovezanih i nekoordiniranih napora na razvoju Afganistana:

"Londonska konferencija je krucijalna prilika za predsjednika Karzaia da poboljša saradnju sa međunarodnim naporima, istovremeno prepoznajući vlastitu odgovornost za provođenje potrebnih reformi. On mora naći načina da usaglasi različite uticaje i interese unutar vlade koju vodi zarad ukupnog ravoja Afganistana."

Londonska konferencija o Afganistanu biće otvorena slijedećeg utorka. Očekuje se da će, uz ostalo, rezultirati i stvaranjem fonda za podršku afganistanskim planovima reintegracije talibanskih boraca, kao i stvaranjem novog plana Sjedinjenih Država, Britanije i zemalja-saveznica za Afganistan.

XS
SM
MD
LG