Linkovi

Neizvjesna budućnost Googla u KiniBudućnost Googla u Kini postaje neizvjesna. Predstavnici najveće kompanije internet pretraživača na svijetu, čije je sjedište u Sjedinjenim Državama, kažu da su spremni da obustave svoje operacije u Kini nakon otkrivanja kibernetičkog napada na elektronsku poštu, uključujući i poštu nekih kineskih aktivista za ljudska prava.

Uprkos strogoj kontroli koja kineskim gradjanima ograničava pristup internetu, iz Googla kažu da više neće cenzurisati rezultate pretraživanja, čak ukoliko to bude značilo napuštanje najvećeg internet tržišta na svijetu.

Sa više od 380 miliona korisnika Interneta, Kina je najveće online tržište na svijetu. Ona takodjer, ima najveću svjetsku populaciju korisnika mobilnih telefona na svijetu.

Ali zbog tekućeg nesporazuma sa Kinom, Google, najveća na svijetu kompanija pretraživača na internetu, je u srijedu odgodila lansiranje svog novog mobilnog telefona.

Odluka je usljedila nakon što je Google saopćio da je izvršen upad u neke e-mail poruke i da on dolazi iz Kine. Neke od tih e-mail adrese pripadaju kineskim aktivistima za ljudska prava.

Kineski ministar vanjskih poslova, Yang Jiechi je negirao umiješanost, ali je rekao da Kina zadržava pravo da zaštiti svoje gradjane: "U skladu sa kineskim ustavom i drugim propisima, mi treba da održavamo stabilnost u zemlji i spriječimo da se desi nešto što bi moglo povrijediti mentalno i fizičko zdravlje naših gradjana."

Google je suradjivao sa kineskom vladom i cenzurisao pretrage blokirajući pristup informacijama oko osjetljivih pitanja kao što su masakr na Trgu Tiananmen i Dalai Lama.

Ali, Google sada kaže da više neće cenzurisati.

Šef pravne službe, David Drummond kaže da je Google bio pun nade kada je prije četiri godine otvorio kineski ured: "Nadali smo se otvorenijoj sredini, i nadali smo se da će naše prisustvo to ohrabrivati na neki način, ali to se nije desilo."

Ukoliko u narednih nekoliko sedmica ne dodje do kompromisa, iz Googla kažu da su spremni zatvoriti svoj centar u Pekingu.

Kineski internet komentator, Kaiser Kuo kaže da će to za Google biti gubitak, ali da će povrijediti i kinesku vladu koja sama sebe cijeni po sposobnosti da privlači inostrana ulaganja.

"Postoji jako mnogo američkih kompanija koje djeluju u Kini, i gubljenje Googla, koja je takva ikonička kompanija, će zaista biti direktan udarac u lice."

Spor mnogi u Kini vide kao prekretnicu u rasparvi oko interent sloboda.

Michael Anti, popularni kineski bloger, kaže da je za neke Google postao simbol slobodnog pristupa informacijama:

"Mislim da je to test slobode, jer prije su Kinezi bili protiv kada spomenete demokraciju, Kinezi su uvijek govoirli to je Američka demokracija, ali sada je riječ o slobodi govora. Mi kažemo to je naša sloboda govora. Zašto? Internet i Google su nam je dali."

Pregovori izmedju Kine i Googla se nastavljaju. Neki analitičari kažu da bi povlačenje Googla moglo pojačati napetosti izmedju Kine i Sjedinjenih Država. To takodjer može otežati vraćanje Googla na unosno kinesko tržište.

XS
SM
MD
LG