Linkovi

Medju Afro-Amerikancima zabilježen najveći porast optimizma od 1984. godine


Novo istraživanje pokazuje da Afro-Amerikanci ocjenjuju da je ostvaren veći napredak u medju rasnim odnosima u Sjedinjenim Državama nego bilo kada u posljednjih 25 godina, i da je dolazak Baracka Obame za predsjednika ključni podsticaj za taj optimizam. Za Glas Amerike izvještava Carla Babb.

Nicole Cunningham kaže da je bilo teško odrastati u Georgiji, na jugu Sjedinjenih Država.

Bilo je to vrijeme napetih rasnih netrpeljivosti, desegregacije u školama, Ku Klux Klan je još bio aktivan u svom ispoljavanju mržnje. Ali gospodja Cunningham kaže da inauguracija prvog crnog predsjednika ukazuje na promjene.

Kada sam bila u petom osnovne Ku Klux Klan je upadao u moju školu i tražili su da se sva crna djeca izvedu napolje. O svemu tome sam razmišljala tokom inauguracije. Mi smo zaista prešli dug put. Kaže Nicole Cunningham.

Cunningham i njen muž, Vurtis, su pripadnici američkih oružanih snaga. Sa svoje dvoje djece prošlog januara bili su na istorijskoj inauguraciji u Washingtonu.

Njihov 11-to godišnji sin Tarik Cunningham kaže: "Osjeća se ponosnim jer je on prvi. I ja znam da neki ljudi ne vole da Afro-Amerikanac bude predsjednik i on je to sve prevladao."

Nicole Cunningham kaže da je to „Bio dan pun osjećanja. Znate, konačno sam mogla vidjeti nekoga na takvom mjestu, ko liči na mene."

Novo istraživanje Centra Pew pokazuje da dva puta više Afro-Amerikanaca nego u 2007, smatraju da se situacija za crnce u Sjedinjenim Državama unaprijedila u posljednjih pet godina. To je najveći porast optimizma od 1984. godine. Istraživanjem je, takodjer, utvrdjeno da većina Afro-Amerikanaca kažu da je izbor gospodina Obame poboljšao rasne odnose u Americi.

Dugogodišnji borac za ljudska prava, Julian Bond kaže da je to bio trenutak u dugom lancu dogadjanja: "Diskutabilno je, možete reći, da smo to mogli uraditi godinama, godinama ranije. Ali možda je trebalo čekati odredjeni trenutak, odredjenog čovjeka - trebalo je čekati pravu osobu i pravi trenutak, i jako puno posla uraditi kako bi došlo do tog trenutka."

Inauguracija predsjednika Obame na stepenicama Capitola bila je više od početka novog predsjedničkog mandata. Za porodicu Cunningham i mnoge Afro-Amerikance, bio je to primjer beskrajnih mogućnosti.

"Da odrastu i da svojoj djeci kažem da mogu biti sve što hoće na svijetu, da više nema prepreka, da mogu postati sve što žele, i da se vrhunac toga dešava tu ispred nas, da smo mi tu da to vidimo, govori kroz suze Vurtis.

Njegova djeca već osjećaju efekat izbora prvog crnca za američkog predsjednika.

"Sada znam da se i ja mogu kandidovati za predsjednika, jer sam Afro-Amerikanka i mogu postati prva žena predsjednik." Kaže njihova 11-to godišnja kćerka, Gwen Cunnigham.

Porodica Cunningham je je još uvijek uzbudjena Obaminim ulaskom u Bijelu kuću, ali kažu da se on susreće sa teškim problemima.

Nicol kaže: "Život teče svojim tokom, ali mi smo još uvijek uzbudjeni, i predsjedniku želimo svako dobro."

Dok njen muž Vurtis Cunningham uikazuje na predsjednikove teške zadatke: "On bez sumnje treba da obavi svoj posao."

Taj posao podrazumjeva pobjedu u Afganistanu i zaštitu Amerikanaca, obnovu nacionalne ekonomije i sprovodjenje reforme zdravstva. Gospodin Obama će svoj plan uskoro predstaviti Kongressu i Amerikancima tradicionalnim govorom o Stanju nacije.

XS
SM
MD
LG