Linkovi

SAD: Obama gubi podršku


Novo Gallupovo istraživanje javnog mijenja pokazuje da je predsjednik SAD Barack Obama, nakon bivšeg predsjednika Ronalda Reagana, predsjednik sa najmanjim procentom podrške javnosti, kada je u pitanju način na koji vodi zemlju, na početku druge godine predsjedničkog mandata. Uz to, neke od pristalica, među njima i neki liberalni demokrati, dižu svoj glas protiv predsjednika.

Zašto se to dešava i na koji način bi bi pad podrške mogao utjecati na izbore za Kongres u novembru?

Kada je Barack Obama izabran za predsjednika, i liberalni demokrati su čvrsto stajali uz njega, vjerujući da ih čovjek, kojeg je jedan magazin proglasio najliberalnijim senatorom u Americi, neće iznevjeriti. Sada, međutim, nisu više tako sigurni.

Richard Trumka, čelnik najvećeg američkog radničkog sindikata (AFL-CIO), u nedavnom govoru je kritizirao, kako on smtra, nedostatak urgentnosti kod gospodina Obame:

"Sada nam je, više nego ikada, potrebna smjelost i jasnoća koje smo mogli vidjeti kod našeg predsjednika tokom kampanje 2008 godine, u trenucima kada je govorio o obimu ekonomskih problema sa kojima se naša zemlja suočava. Ovo sada je trenutak koji vapi za političkom hrabrošću, ali na nju ne ukazuje mnogo toga. Predsjednik Obama je u svom inauguralnom govoru rekao da stanje ekonomije zove na akciju, smjelu i brzu, i da ćemo mi djelovati, ne samo kako bi stvorili nova radna mjesta, vec i kako bi stvorili novi temelj za rast. Sada je vrijeme da se te riječi pretvore u djela."

Politički analitičari ističu da se predsjednik Obama suočava sa mnogim teškim pitanjima - dva rata, reforma zdravstva, nezaposlenost koja je dostigla najveći nivo u posljednjih 26 godina… - koja nije lako riješiti.

Dugogodišnji zagovornik građanskih prava Julian Bond kaže da liberali, kao što je on, nikada nisu zadovoljni.

"Mislim da su neki od njih imali nerealistična očekivanja. Izabraćemo tog čovjeka i zemlja će se transformirati na magičan način, biće mnogo bolje mjesto za samo nekoliko dana. Realno, zaista to nije moglo biti očekivano, ali desilo se."

Neki strahuju da bi se nezadovoljstvo vezano za predsjednika moglo odraziti i na kongresne izbore krajem ove godine. Već je nekoliko ključnih demokrata najavilo da daje ostavku. Kritičari kažu da će naredni mjeseci biti ključni za predsjednika Obamu i da mora pokazati da je jači lider kako bi osigurao da Demokratska stranka zadrži kontrolu u Kongresu.

Ken Walsh, dugogodišnji izvještač iz Bijele kuće, ističe:

"U Bijeloj kući još uvijek smatraju da će 2010. biti uspješna godina. Da li su u pravu…. pokazaće se to velikim dijelom I time kako će demokrate proći u izborima sredinom predsjedničkog mandata. U ovom trenutku izgledi nisu baš dobri, ali pred nama je još dosta vremena."

U Gallupovom istraživanju provedenom prošle sedmice, podška načinu na koji predsjednik Obama vodi posao bila 50 odsto, što je umnogome manje od 68procenata podrške koju je imao kada je tek izabran. Gallupovo istraživanje navodi na zaključak da je brzina sa kojom pada podrška javnopsti gospodinu Obami vrlo ozbiljan znak upozorenja da se nalazi na pragu da izgubi podršku većine Amerikanaca.

XS
SM
MD
LG