Linkovi

Evropska unija: Nova, daleko izdašnija pomoć Haitiju


Po prvi put od stupanja na snagu Lisabonskog sporazuma, Evropska unija je aktivirala zajedničke mehanizme odgovora na kriznu situaciju. Današnje vanredno okupljanja evropskih ministara zbog tragedije koja je pogodila Haiti bio je taj zajednički odgovor koji je rezultirao odlukama da da se Haitiju hitno uputi 120 miliona eura pomoći, a nešto kasnije i trostruko više. Okupljanje ministara razvoja uslijedilo je na poziv visoke predstavnice EU Catharine Ashton. Mada su do sada su neke od zemalja, članica EU, poput Belgije i Španije, samostalno poslale slale spasilačke ekipe i pomoć, činjenica je da tragedija na Haitiju nikoga u Evropi nije ostavila ravnodušnim.

Mediji navode da je evropski šampion humanosti Estonija. U ukupnoj svoti koju je Unija izdvojila za Haiti, ta slabašna država učestvuje sa milion dolara. Neko je izračunao, a mediji su to prenijeli, da je estonsko učešće, u srazmjeri sa bruto-nacionalnim dohotkom i snagom te države, šest puta veće od 100 miliona dolara, koliko su do ovog trenutka Sjedinjene Države namijenile Haitiju.

O današnjoj zajedničkoj odluci Evropske unije, visoka predstavnica za spoljnu politiku Catherine Ashton je rekla:

"Naravno da smo svjesni da je potrebno više. I više je i dogovoreno. Ono što šaljemo odmah je 30 milona eura humanitarne pomoći Evropske komisije i još 92 miliona eura država članica. Uz ovo, dugoročno, članice šalju još 100 miliona, a Komisija dvostruko toliko."

Evropski komesar za humanitarnu pomoć Karel De Gucht je istakao:

"Želimo da se sačini plan, ne samo spašavanja, nego i rekonstrukcije Haitija. Nastojaćemo u Vijeću ministara učiniti šta je moguće na tom planu."

Ujedinjene nacije su od Brisela tražile da na Haiti pošalje i policajce za čuvanje reda. Francuska predlaže kontigent od 1.000 žandarma, a konačna odluka o tome bi trebala biti poznata sutra ujutro.

Dan kasnije, dakle prekosutra, evropski komesar za humanitarnu pomoć odlazi na Haiti, a visoka predstavnica EU, baronesa Ashton, će se sastati sa američkom državnom tajnicom Hillary Clinton, a potom i sa najvišim zvaničnicima UN-a, zarad što efikasnijeg koordiniranja pomoći zemljotresom razorenoj zemlji.

XS
SM
MD
LG