Linkovi

Ove sedmice Amerikanci slave život i djelo borca za ljudska prava Martina Luthera Kinga


Ove sedmice Amerikanci slave život jednog od svojih najcjenjenijih lidera, borca za ljudska prava Martina Luthera Kinga Juniora. Njegov rodjendan se u Americi svake godine, trećeg ponedjeljka u januaru, slavi kao nacionalni praznik.

MacKenzie Babb je za Glas Amerike u Washingtonu zabilježio kako učenici u glavnom gradu Sjedinjenih Država slave rad Dr. Kinga kroz recital njegovog čuvenog govora "Sanjao sam" kojeg je on sa stepenica Linkolnovog spomenika u Washingtonu održao prije 47 godina.

U Washingtonu nastavnici i lokalni lideri koriste Kingov rodjendan kako bi njegovo učenje o pravdi i jednakosti prenjeli na mladje generacije.

Eboni Curri, u biblioteci Martin Luther King, kroz slikovnicu govori trogodišnjoj i četverogodišnjoj djeci o Kingovim aktivnostima: "On je bio izvaredan govornik, i govorio je o zakonima koji crncima zabranjuju školovanje i posao."

Dr. King je poznat po nenasilnim protestima koje je predvodio 1950-tih i 60-tih protiv rasne segregacije i diskriminacije na jugu Sjedinjenih Država.

I dok mladja djeca možda još ne razumiju Kingovu borbu protiv rasizma, nastavnici se trude da odraslija djeca razumiju njegovu poruku izraženu u čuvenom govoru "Sanjao sam".

Učenici osnovne škole u Washingtonu su na stepenicama Linkolnovog spomenika kako bi recitovali taj govor na mjestu na kojem je to prije 47 godina učinio Dr. King tokom čuvenog Marša na Washington.

Dr. Martin Luther King je rekao u svom čuvenom govoru "Sanjao sam": "Kada će se crni dječaci i djevojčice moći držati za ruke sa bijelim dječacima i djevojčicama kao sestre i braća. Kada će se sva božija djeca, crnci i bijelci, jevreji i azijati, protestanti i katolici moći držati za ruke i pjevati staru crnačku duhovnu pjesmu."

Konačno slobodni, konačno slobodni, hvala Bogu svemogućem mi smo konačno slobodni, pjevala su djeca na stepenicama Linkolnovog spomenika.

King je ubijen 1968. godine, ali njegova poruka mira i ljubavi i dalje živi.

U Nacionalnom parku u Washingtonu, uz Linkolnov, gradi se spomenik Martinu Lutheru Kingu, koji će biti završena 2011.

XS
SM
MD
LG