Linkovi

Afganistan: Talibanski napadi u cetru Kabula


Naoružani talibanski napadači i bombaši-samoubice napali su jutros po lokalnom vremenu više ministarstava i drugih zgrada u Kabulu, glavnom gradu Afganistana. U žestokoj razmjeni vatre i izazvanim ekplozijama poginulo je pet osoba, uključujući i jedno djete. Skoro 40 civila i pripadnika združenih snaga je povrijeđeno. Prema nepotvrđenim izvještajima najmanje četvorica bombaša-samoubica su poginuli prilikom napada. Glasnogovornik Talibana izjavio je da je u napade na vladine objekte u Kabulu poslano 20 bombaša-samoubica. Osim napada u samom centru grada, u blizini predsjedničke palate, sukob se proširio i izvan gradskog centra, a jedna od ekplozija izazvana je i u zgradi jednog kina.

Napad talibanskih odmetnika desio se u u vrijeme dok su novi članovi afganistanske vlade davali zakletvu. Vlada nije kompletirana jer afganistanski parlament još uvijek nije odobrio imenovanje 10 ministara koje je predložio predsjednik Hamid Karzai. Gospodin Karzai je inače, ubrzo nakon bombaških napada i oružanog sukoba sa talibanskim borcima, izjavio da je stanje u Kabulu pod kontrolom.

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Afganistan i Pakistan Richard Holbrooke osudio je napade talibanskih odmetnika kao čin „beskrupuloznih očajnika" i rekao da napad nije iznenađenje, te upozorio da treba očekivati i nove napade.

XS
SM
MD
LG