Linkovi

Radio Soleil D'Haiti: Most Haićana iz New Yorka i Haitija


Više od 100 hiljada Haićana živi u New Yorku i njihova zajednica nazvana Little Haiti, odnosno Mali Haiti u njujorškoj četvrti Brooklyn jedna je od najvećih u Sjedinjenim Američkim Državama. Uz ostalo što postoji u toj zajednici je i nekoliko malih, lokalnih radio-stanica koje emitiraju program namijenjen Haićanima.

Odmah nakon katastrofalnog zemljotresa, a i sada, mnogi Haićani, zbog slabih ili nikakvih veza sa rodbinom na Haitiju, okupljaju se u prostorijama radio-stanice Radio Solei D'Haiti.

Na pojedinačne telefonske pozive odgovora nema kaže Don Rochet. On 24 sata uzaludno pokušava dobiti 80-godišnjeg oca:

"Bilo koji broj da pokušam nazvati dobijam poruku ... žao nam je, linije su prezauzete.... Svaki put kad pokušam, sve je uzalud..."

U prostorijama radio-stanice Haićani sa zebnjom i nestrpljenjem očekuju svaku vijest koja dolazio iz Port-au-Prince-a. Radio Soleil D'Haiti je most između haićanske dijaspore u New Yorku i glavnog grada Haitija.

Direktor radio stanice Ricot Dupuys kaže:

"Zemljotres je mogao izbrisati Haiti sa mape. Stepen onoga što Haiti preživljava podrazumijeva najveću moguću pomoć međunarodne zajednice."

I Haićani u New Yorku su spremni učiniti sve što mogu za razorenu zemlju. Gospodin Dupuys traži i od svih drugih da takođe učine što mogu:

"Potrebna nam je sva moguća podrška i pomoć. Počesto znamo biti vrlo pasivni prema apelima za pomoć. Zato i tražim od svakoga ko upravo sada sluša da se bori protiv pasivnosti."

Dani protiču, a za mnoge još uvijek nema riječi o rodbini na Haitiju.

Esperanta Janin je sama u New Yorku:

"Treba mi vijest o njima... Majka, sestra, sva moja porodica je na Haitiju, samo sam ja u New Yorku."

Radio Soleil D'Haiti emitira program za Haićane u New Yorku svih sedam dana u tjednu. Gospodin Dupuys se nada da će radio-stanica koju vodi i dalje ostati most između Haićana New Yorka i katastrofalnim zemljotresom razorenog Haitija.

XS
SM
MD
LG