Linkovi

Opada javna podrška Obami


Kada je Barack Obama izabran za predsjednika, liberalni demokrati su čvrsto stajali uz njega. Oni su vjerovali da ih čovjek, kojeg je jedan magazin proglasio najliberalnijim senatorom u Americi, neće iznevjeriti. Sada, medjutim, oni nisu više tako sigurni. Richard Trumka se nalazi na čelu najvećeg američkog radničkog sindikata, AFL-CIO. U nedavnom govoru, on je kritizirao ono što smatra nedostatkom urgentnosti od strane predsjednika Obame.

- Sada nam je, više nego ikada, potrebna smjelost i jasnoća koje smo mogli vidjeti kod našeg predsjednika tokom kampanje 2008., kada je govorio o obimu ekonomskih problema sa kojima se naša zemlja suočava. Ovo je trenutak koji vapi za političkom hrabrošću, ali na nju ne ukazuje mnogo toga. Predsjednik Obama je u svom inauguralnom govoru rekao da stanje ekonomije zove na akciju, smjelu i brzu, i da cemo mi djelovati, ne samo kako bi stvorili nova radna mjesta, vec i kako bismo stvorili novi temelj za rast. Sada je vrijeme da se te riječi pretvore u djela, kaže gospodin Trumka.

Politicki analiticari kažu da se predsjednik Obama suočava sa mnogim teškim pitanjima koja se ne mogu lako riješiti: dva rata, reforma zdravstva, i stopa nezaposlenosti koja je dostigla najveći nivo u posljednjih 26 godina. Novo Gallupovo istraživanje pokazuje da je predsjednik Obama, osim jos jedino bivšeg predsjednika Ronalda Reagana, drugi predsjednik sa manjim procentom odobravanja od strane javnosti vezano za način na koji vodi zemlju, na početku svoje druge godine na dužnosti.

Dugogodisnji zagovornik gradjanskih prava Julian Bond kaže da liberali kao što je on nikada nisu zadovoljni.

- Mislim da su neki od njih imali nerealistična očekivanja. Izabraćemo tog čovjeka i zemlja će se transformirati na magičan način, ona će biti mnogo bolje mjesto za samo nekoliko dana. Niko to zaista nije mogao tako ni očekivati, kaže Julian Bond.

Neki strahuju da bi se nezadovoljstvo vezano za predsjednika moglo odraziti i na kongresne izbore krajem ove godine. Već je nekoliko ključnih Demokrata najavilo da daje ostavku. Kritičari kažu da će naredni mjeseci biti ključni za predsjednika Obamu da iskaze jače liderstvo, i da osigura da Demokratska stranka zadrži kontrolu u Kongresu. Ken Walsh je reporter iz Bijele kuće za jedan američki magazin.

- U Bijeloj kući jos uvijek smatraju da će 2010. biti uspješna godina. Odraz toga će u velikom dijelu biti i to kako će Demokrate proći u izborima sredinom predsjedničkog mandata. U ovom trenutku ne izgleda baš dobro, ali pred nama je još dosta vremena, kaže Ken Walsh.

U Gallupovom istraživanju provedenom prošle sedmice, odobravanje načina na kojeg predsjednik Obama vodi posao je bilo 50%, što je umnogome manje od 68% koje je imao kada je tek izabran. Organizacija Gallup navodi da je brzina sa kojom je palo odobravanje predsjednika Obame znak upozorenja da se on nalazi na pragu da izgubi podršku većine.

XS
SM
MD
LG