Linkovi

Sa sajma elektronike u Las Vegasu


Trodimenzionalna televizija i portable kompjuteri su na nedavno završenom sajmu elektronike u Las Vegasu privlačili najviše pažnje. Kako za Glas Amerike javlja Mike O Sullivan, proizvodjači se nadmeću u ponudi uzbudljive tehnologije i nastojanjima da zainteresirane navedu na kupovinu.

Više od 110 hiljada ljudi je došlo da vide najnovije naprave, elektronske sprave i igračke.

Najviše uzbudjenja je izazivala trodimenzionalna televizija. Gotovo svi ključni proizvodjači planiraju ove godine ponuditi 3D TV prijemnike.

A Discavery, ESPN sport i drugi planiraju ponuditi program u tri dimenzije.

Axel Vooson iz Južnokorejske kompanije LG kaže da su slike realne: "Neko nešto baci i doima se kao da leti na vas. Vi instiktivno ustuknete jer vam se čini da će vas pogoditi."

LG će uskoro ponuditi video komuniciranje kroz internet stranicu Skype. To će učiniti i Panasonic, kaže Emilie Barta: "To znači da ćete moći besplatne pozive preko Skype-a iz udobnosti svoje sobe postaviti na veliki ekran televizije sa visokom rezolucijom."

Iz Panasonica kažu da će ponuditi najveći na svijetu plazma televizor, od četiri metra.

Kupcima je ponudjen i širok spektar takozvanih pametnih telefona povezanih sa internetom.

Google, koji je za druge korisnike razvio operativni sistem Android, ušao je na tržište sa vlastitim telefonom Nexus One.

Web aplikacije, kao MapQuest će uskoro biti dostupne u vozilima, uključujući nekoliko modela Forda.

Microsoft Windows je već integrirao zabavu i navigacijski sistem u neke automobile Forda, Fiata i Kie.

Tržište elektronskih knjiga, kojim sada dominira Amazon Kindle, postaje sve konkurentnije. Skiff, kompanija koju podržava medijski gigant Hearst, je izašla sa svojom ponudom. Drugi dolaze iz Južne Koreje i Engleske.

Kineska kompanija Hanvon je ponudila interaktivnu tehnologiju jeftinih elektronskih čitača, ali se susreće sa jakom konkurencijom kaže njen podpredsjednik Wang Bang Jiang: "Mislim da je teško jer su tu čuvene marke kao Kindle i Sony, tako da se mi još uvijek borimo da preživimo u Americi."

Nokia će se pridružiti ostalim telekompanijama sa telefonski povezanim bankarskim transakcijama u zemljama u razvoju.

Hitesh Anand iz Nokie kaže da sistem olakšava plaćanje računa: "Ukoliko sam na rastućem tržištu, trebam podignuti gotovinu, stati u red da platim komunalije, čekati da dodjem na red i onda platiti račun. To može uzeti pola mog radnog dana, a za to vrijeme sam mogao raditi i zaradjivati novac."

Na sajmu su prikazane i naprave za štednju energije - internet radio, bežični prenosni kompjuteri i kamere.

Sve to predstavlja veliki tržišni potencijal, i elektronska industrija se nada da uzbudjenja na sajmu znače dobru prodaju u godini koja dolazi.

XS
SM
MD
LG