Linkovi

Procjenjuje se da je zemljotres na Haitiju ugrozio oko 3 miliona ljudi


Donatori iz zemalja širom sveta šalju spasilačke ekipe, ljekare i pomoć u hrani na Haiti, gdje se na ulicama glavnog grada Port-au- Prence-a i dalje mogu vidjeti tijela mnogih žrtava prekjučerašnjeg razornog zemljotresa. Avioni, koji prevoze humanitarne radnike i pomoć iz Sjedinjenih Država, Kine, Španije i drugih zemalja stalno slijeću na Haiti, dok su brojne druge zemlje takođe obećale pomoć.

Desetine hiljada ljudi su, kako se strahuje, poginule u zemljotresu jačine sedam stepeni Rihterove skale, dok su brojni drugi i dalje zatrpani pod ruševinama. Dovod vode, struje i telekomunikacije su ozbiljno poremećene, što komplikuje nastojanja na dostavi pomoći.

Zemljotresom je razoren glavni grad Port-au-Prence. U ruševinama je i glavna bolnica. Tim kubanskih doktora koji se već nalazio na Haitiju pruža pomoć povrijeđenima, dok je grupa Ljekari bez granica uspostavila svoje medicinske centre i šatore. Nacionalna palata i sejdište misije Ujedinjenih nacija na Haitiju su takodje srušeni. Generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun potvrdio je u zemljotresu smrtno stradalo 16 službenika svjetske organizacije, a 150 službenika UN-a se i dalje vodi nestalim, uključujući šefa misije Hedija Anabija. Gospodin Mun je izjavio da se bezbjednost i javni red održavaju i da mirovne snage Ujedinjenih nacija i dalje patroliraju gradom kako bi pomogli u humanitarnim nastojanjima. Prema ranijim izveštajima pljačke u Port-au-Prence-u počele su odmah nakon zemljotresa.

Američki predsjednik Barak Obama istakao je danas da su gubici na Haitiju užasavajući. Govoreći u u Bijeloj, gospodin Obama je saopštio da će SAD izdvojiti 100 miliona dolara za pomoć. On je rekao da pomoć američka već stiže u nastradalu karipsku državu, a da je dalja pomoć na putu. Sjedinjene Države su, inače, pokrenule obimnu civilnu i vojnu akciju. Vojnici iz 82. vazduhoplovne divizije će danas krenuti iz vojne baze u Sjevernoj Karolini, da bi započeli pripreme za dolazak većih snaga. Više od dvije hiljade marinaca je upućeno na područje da pomogne u održavanju sigurnosti, traganju, spašavanju i dopremanju humanitarne pomoći. Bivši američki predsjednik Bil Klinton, specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Haiti, ocijenio je da je zemljotres jedna od najvećih elementrnih nepogoda u istoriji dvije Amerike.

Državna tajnica Hillary Clinton i ministar odbrane Robert Gates prekinuli su turneju po azijsko-pacifičkom regionu, da bi iz Washingtona nadgledali pružanje pomoći Haitiju. Direktor američke Agencije za međunarodni razvoj Radjiv Shah, izjavio je da američki timovi za pomoć u elementarnim nepogodama obuhvataju strušno osoblje, pse tragače za spašavanje zatrpanih u ruševinama i 48 tona opreme. Iz State Departmenta je saopšteno da imaju podatke o najmanje tri moguće američke žrtve i da se radi na lociranju osoblja američke ambasade i ostalih Amerikanaca na Haitiju.¤2 ]] C2.1 G 0 [[

WIPE UNDER WITH CHY, ADVANCE CHY AT WIPE

WIPE UNDER WITH CHY, ADVANCE CHY AT WIPE

XS
SM
MD
LG