Linkovi

Novi plan za obnovu američke ekonomije


Najveća poslovna federacija u Sjedinjenim Državama poziva lidere iz vlade, biznisa, i sindikata da se ujedine kako bi stvorili 20 miliona poslova u toku sljedeće dekade. U svom godišnjem govoru o stanju u američkom biznisu, predsjednik američke trgovačke komoreThomas Donohue je utorak u Washington-u izjavio da je primijetio pozitivne znake za američke biznise u 2010., ali je rekao da je najveća prepreka ''neizvjesnost.''

Uprkos postepenom oporavku ekonomije, porast poslova je i dalje spor u Sjedinjenim Državama. Nezaposlenost je i dalje 10 procenata - a prošlog mjeseca, izgubljeno je 85 hiljada poslova .

Predsjednik američke trgovačke komore Thomas Donohue navodi da je razlog očigledan: neizvjesnost utiče na velike i male biznise da dva puta razmisle prije nego što zaposle nove radnike:

“Da ste na njihovom mjestu, da li biste vi požurili da uložite u nove investicije i da zapošljavate, ili biste sačekali bolje vrijeme da biste prvo imali kontrolu nad situacijom?”

Na godišnjem sastanku američkih biznisa u trgovinskoj komori, Donohue je opisao, kako je nazvao, ''dostižni plan'' koji će kreirati 20 miliona poslova u narednih 10 godina. Plan uključuje proširenje američkog izvoza širom svijeta, izgradnju infrastrukture i održavanje taksi na trenutnim nivoima.
Donohue kaže da bi uvođenje novih poreza samo usporilo ekonomski razvoj, ili još gore, da bi dovelo do novog perioda opadanja ekonomije.

''Kongres, administracija, i države moraju shvatiti da slaba ekonomija jednostavno ne može izdržati nove poreze, propise, i ovlaštenja koji se trenutno razmatraju. To je siguran recept za još jednu recesiju, ili možda za nešto još gore,'' navodi Thomas Donohue.

Donohue je bio prilično oštar prema prijedlogu Bijele Kuće da oporezuje bankovne transakcije kako bi se nadoknadio dio novca koji je upotrijeben za spašavanje propalih banaka. Donohue je rekao da je to loša ideja jer bi cijena toga jedostavno bila proslijeđena potrošačima.

''Javljaju se mnoge nezeljene okolnosti kada pokušate da proširite granice ekonomije kako bi stekli političku prednost. To je loša ideja. Srećom, to ne moze bez kongresnog odobrenja,'' ističe Thomas Donohue.

Ovaj je govor odrzan upravo dok se predsjednik Obama priprema za godišnji govor o stanju nacije, i dok Kongres razmišlja o dodatnim novčanim mjerama sa kojima bi se stvorili novi poslovi.

XS
SM
MD
LG