Linkovi

Britanski detektoristi: Više od uzbudljivog hobija


Traganje za metalnim starinama i vrijednostima, zakopanim ispod površine tla, je vrlo popularan hobi u Britaniji. Klubovi tragača niču širom zemlje, a samo u prošloj godini detektoristi, kako ih u Brirtaniji nazivaju, otkrili su brojne metalne predmete, izuzetno vrijedne i finansijski i arheološki.

Roger Mintey nije tragao uzalud. Njegova kolekcija broji oko 6 hiljada zlatnih i srebrenih novčića koje je metal-detektorom otkrio u nekoliko posljednjih godina.

„Svi su oni zlata vrijedni" - kratko kaže gospodin Mintey. Hobi kojim se bavi već mu je donio četvrt miliona dolara. Novčići datiraju iz perioda od 13 do 15 vijeka i često su prozor više u davno prošla vremena.

„Na ovom novčiću možete vidjeti brod i kralja, simbolički podsjetnik svima, pa i našim neprijateljima, da je Engleska bila velika i moćna" - govori gospodin Mintey, pokazujući jedan iz svoje bogate kolekcije. Kaže da je mnoge novčiće našao prilikom građenja kuće, što smatra čistom srećom, i dodaje pokazujući na kolekciju koju je skupio:

„Neću nikada više naći nešto slično, ali to me ne obeshrabruje. Ne tragam zbog slave, ne tragam zbog novca, to je ono što me interesira."

Gospodin Mintey mnoge dane provodi sa detektorom u ruci. Kada se deketkor oglasi, on kopa, vrlo često zbog bezvrijednog komada metala.

Osim njega, i brojni drugi detektoristi, otkrili su i iskopali izuteno vrijedne uzorke. U Londonu, u Muzeju Britanije, zbirka Staffordshire je jedan od najvećih nalazaka i najveća pojedinačna kolekcija anglo-saksonskih rukotvorina do sada otkrivena. Te predmete iz 7 vijeka prošle je godine pronašao Terry Herbert, jedan od tragača za metalom.

Michael Lewis, iz Muzeja Britanije, kaže:

„Kolekcija je veliki zbir sitnih predmeta, uglavnom ukrasa sa ratne opreme... Ukratko, to je izvanredno otkriće."

Terry Herbert je detektorist već godinama. Sa vlasnikom imanja, na kojem je našao predmete iz zbirke Staffordshire podijeliće nagradu pet miliona i 250 hiljada dolara. Sada kaže:

„Bilo je zabavnije nego dobiti na lutriji. Sličnih predmeta pod zemljom ima još uvijek i nema ništa bolje nego naći ih."

Gospodin Lewis, inače zamjenik direktora Muzeja Britanije za sitne starine i dragocijenosti, ističe da postoji vrlo dobra saradnja arheologa, historičara i detektorista i dodaje:

„Daleko smo odmakli od perioda kada je bilo mnogo nesporazuma i konflikata između tragača za metalom, odnosno starinama i arheologa. Sada surađujemo, koristimo vještinu i strast detektorista u arheološkom smislu i potrebama."

Roger Mintey, kako rekosmo, nastavlja tragati za novim dragocijenostima. Ali...:

„Nema novčića iz perioda starog Rima, nema čak ni viktorijanskih srebrenjaka."

Oko 60 odsto onoga što nalazi je potpuno bezvrijedno. Ni većina ostalog nije interesatna nikome.

„Tragam zbog uzbuđenja koje osjetim, tragam jer nikad ne znam šta ću naći kada se detektor oglasi" - kaže gospodin Mintey.

Naredno oglašavanje detektora moglo bi značiti da je na tragu dragocijenost ispod površine zemlje. Iako je svjestan da se nešto izuzetno vrijedno nalazi jednom u životu, Roger Mintey ne odustaje. I na hiljade drugih Britanaca, detektorista, takođe.

XS
SM
MD
LG