Linkovi

Svijet organizira pomoć Haitiju nakon razornog zemljotresa


Najsnažniji zemljotres u posljednjih 200 godina koji je pogodio Haiti ostavio je pustoš u nekim dijelovima ove siromašne karibske zemlje.

Svjedoci kažu da tijela žrtava leže po ulicama glavnog grada Port-au-Princa, nakon zemljotresa jačine 7 stepeni koji se dogodio u posljepodnevnim satima u utorak. Epicentar zemljotresa je bio 16 kilometara od glavnog grada na dubini od 10 kilometara.

Mnoge zgrade u Port-au-Princu su srušene, uključujući predsjedničku palaču i centar misije UN-a na Haitiju. Predsjednik vlade Haitija jean-Max Bellerive izjavio je danas za tv mrežu CNN da strahuje da je poginulo više od 100 hiljada osoba. Predsjednik Haitija Rene Preval je, međutim, ocijenio sa je isuviše rano iznositi procjene o broju mrtvih i apelirao za što hitniji dolazak doktora i drugog medicinskog osoblja i pomoći uopšte.

Šef Misije UN-a, Alain Le Roy je rekao da su mnogi uposlenici UN-a bili u zgradi kada se srušila i da je njihova sudbina još uvijek neizvjesna.

Predstavnici brazilske vojske su saopćili da su četiri brazilska vojnika, koji su bili u misiji UN-a, poginuli u zemljotresu.

Predsjednik SAD Barack Obama je obećao, kako je naglasio, brze i koordinirane korake u pružanju hitne pomoći Haitiju. Saopštio je da su američki timovi pomoći već na putu za otok i istakao da će gražani Haitija imati punu podršku Sjedinjenih Država u naporima spasavanja i dopreme humanitarne pomoći. Američka državna tajnica Hillary Clinton, trenutno na Havajima, je, nakon hitnih kosultacija sa zapovjednicima američke pacifičke vojne komande, izjavila da će američki vojni tim biti raspoređen na aerodrom na Haitiju, kako bi pomogao u koordinaciji humanitarnih letova.

Bivši američki predsjednik Bill Clinton, koji je specijalni izaslanik UN-a za Haiti, je rekao da njegov ured i ostali sistem UN-a pažljivo prate situaciju i odlučni su poduzeti sve što je potrebno da pomognu spasilačkim i naporima obnove Haitija.

U međuvremenu međunarodne humanitarne organizacije i vlade zemalja širom svijeta pripremaju velike humanitarne operacije pomoći žrtvama zemljotresa na Haitiju.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Moon je rekao da će svjetska organizacija odmah odobriti 10 miliona pomoći za oporavak, dok je Evropska unija najavila 4,3 dolara miliona pomoći. Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula de Silva je odobrio pomoć u vrijednosti od 10 miliona dolara i 14 tona hrane. Inter-američka razvojna banka i Međunarodni crveni krst su odobrili po 200.000 dolara pomoći za vodu, hranu, lijekove i privremeni smještaj. Svjetski program hrane Ujedinjenih nacija javlja da hranu hitnim letovima šalje iz El Salvadora kako bi što prije bilo obezbijeđeno više od pola miliona obroka.

Spasilačke ekipe iz Islanda, Francuske, Velike Britanije i Venecuele krenule ka Karibima. Brazilski ministar odbrane Nelson Jobim je također krenuo na Haiti kako bi pomogao u traganju i spasavanju brazilskih vojnika koji su činili većinu snaga UN-a na Haitiju. Većina vojnika iz Brazila smatra se nestalima.

Haiti je i prije zemljotresa bio siromašna zemlja, a po procjeni Razvojnog programa Ujedinjnih nacija jedna je od najsiromašnijih zemlja na svijetu. Iako su bogat kulturno-zabavni i život i karipske plaže idealni za turizam, masovni kriminal, sječa šuma, dugogodišnje političko nasilje i kurupcija su unazadili su, pa čak i osujetili razvoj zemlje.

Haiti zahvata otprilike jednu trećinu otoka Hispaniola, dok drugi dio pripada Dominikanskoj Republikci. Nalazi se usred pojasa kojim u sezoni uragana orkanski vjetrovi nanose ogromne štete. Primjera radi, Haiti su 2008. godine pogodila četiri uragana u kojima je poginulo stotine ljudi i izazvali štetu, po procjeni Svjetke banke, od milijardu dolara.

XS
SM
MD
LG