Linkovi

Snimka teroriste Humam Abu Mulal al-BalawijaJordanski doktor Humam Khalil Abu Mulal al-Balawi, koji je prošle godine u samoubilačkom napadu ubio sedam uposlenika CIA-e, dan prije napada se pojavio na Al-Jazzeri i pakistanskom kanalu.

U videu, snimljenom prije napada, al-Balawi govori kako će osvetiti ubojstvo Baitullah Mehsuda, vođe pakistanskih Talibana, koji je ubijen u napadu bespilotnih letjelica u kolovozu.

Čovjek koji na videu sjedi uz al-Balawija je Hakimullah Mehsud , novi vođa Talibana u Pakistanu.

Al-Balawi u videu tvrdi da su mu predstavnici Sjedinjenih Država i Jordana nudili milijune dolara za špijunažu Talibana i al-Qaide, o čemu je on obavijestio pakistanske militante.

Vjerodostojnost snimkenije još uvijek potvrđena.

CIA je napadala al-Qaidu i pakistanske Talibane bespilotnim letjelicama. Nakon bombardiranja CIA-ine baze u Khostu, obavještajna agencija je povećala broj napada na militante.

Stručnjak za al-Qaidu Jarret Brachman kaže da samoubilački napadi pokazuju da al-Qaida surađuje više nego ikada sa pakistanskim Talibanom.

"Al-Qaida je počela pružati potporu regiji. Kako al-Qaida pušta korijenje u Pakistanu, smatram da ćemo vidjeti sve više i više napada u organizaciji ove dvije militantne skupine."

Izvješća medija navode da su jordanske obavještajne agencije bile uvjerene da je doktor al-Balawi radio u njihovu korist, a protiv al-Qaide.

Izvješća također navode da je al-Balawi bio unovačen kako bi pomogao pri uhićenju ili ubojstvu Ayman al-Zawahirija koji se smatra brojem dva u al-Qaidi.

Al-Balawijeva udovica Defne Bayrak je iz Turske. Novinarima je dala izjavu u Istambulu da je nemoguće da je njen muž radio za Amerikance, jer je bio neprijatelj obaju zemalja. Ona tvrdi da je mogao smao iskoristiti dvije zemlje kako bi dostigao svoje ciljeve.

A u Americi, obitelji su se po posljednji put pozdravljale s voljenima koji su poginuli u napadu na bazu CIA-e u istočnom Afganistanu.

Sprovodi agenata CIA-e su rijetko javni.

U Bostonu je održana misa za agenta Harold Browna. Njegova udovica se posljednji put oprostila od muža:

"On je po svemu sudeći bio američki heroj. On je ponosno i hrabro već dvadeset godina nosio vojnu uniformu. "

U saveznoj državi Washington mise su održane za agenta pod ugovorom, Dane Clark Paresija.Udovica gospodina Parsija se posljednji put oprostila do voljenog muža:

"Ne mogu reći dovoljno o mom suprugu Daneu, bio je moj svijet i ne mogu reći dovoljno zahvala za divan i ispunjen život sa tobom. Bio si dar od Boga, i molim te da me čekaš kada dođe moje vrijeme. "

CIA-in agent pod ugovorom Jeremy Wise je također ubijen. Na internet stranici Facebook je otvorena stranica u njegovu čast, gdje prijatelji i rođaci ostavljaju komentare.

XS
SM
MD
LG