Linkovi

Izraelske uspješne sigurnosne taktike


Ovo je samo jedan u nizu dana pojačanog osiguranja na aerodromu Ben Gurion u Tel Avivu. Aerodromom obično prođe oko milijun putnika mjesečno. Iako imaju veliki broj putnika, linije se miču prilično brzo. Neki stručnjaci zasluge daju sigurnosnoj strategiji koja se više temelji na analizi putnika, nego na tehnologiji.

Pini Schiff je jedan od osnivača sigurnosne divizije ovog aerodroma i nekadašnji je voditelj službe sigurnosti aerodroma Ben Gurion.

Trenutno je direktor sigurnosne kompanije koja savjetuje izraelsku vladu.

"Fokusiramo se na putnike. Zanima nas ko je putnik, i ako nema kriminalnu prošlost, ne pregledavamo mu torbe jako precizno. A ako je neko osumljičeni za zlodjelo, obavljamo jako dubinsko pregledavanje."

Većina ljudi prođu osiguranje za 30 minuta. Ovdje ne mora svako skidati cipele, bacati boce vode i prolaziti kroz aparate za skeniranje.

Reporterima nije dozvoljeno snimanje procesa skeniranja. Proces uključuje intervju od 25 sekundi u kojemu agenti pokušavaju otkriti zašto je putnik na aerodromu, gdje putuje i ima li kriminalnu prošlost.

"Naš cilj je naći tog jednog putnika teroristu koji nosi eksploziv sa sobom. Moramo okarakterizirati putnika i fokusirati se na osumljičene kojih je manje od jedan posto." , rekao je gospodin Schiff.

Ako se smanji broj putnika koji prolaze kroz sveobuhvatno osiguranje onda agenti mogu brže i efektivnije pristupiti onima koji moraju proći sve pretrage.

Izraelski sigurnosni službenici tvrde da ne postoji mogućnost da bi se terorista iz Nigerije, Umar Farouk Abdulmutallab ukrcao na avion aerodroma Ben Gurion bez pretrage. Ovaj 23-godišnji musliman je putovao sam, bez prtljage, a kartu je platio u kešu.

Unatoč svemu sigurnosni službenici kažu da islamska vjeroispovijest ne stavlja putnika u kategoriju za sveobuhvatan pregled.

Nir Ran je direktor Akademije za državnu sigurnost u Tel Avivu, i bivši voditelj zračne sigurnosti u Shin Betu, izraelskoj sigurnosnoj agenciji. Također je upravljao sigurnosnim operacijama na izraelskom aerodromu El Al.

"Putnik koji planira letjeti s bombom u torbi ne mora biti musliman, ili mladić, čak ne mora biti ni terorista. Naprotiv, u većini slučajeva koje smo imali, putnici s bombama su bile žene, koje nisu islamske vjeroispovijesti."

Palestinci se žale na izraelske taktike i stoga rijetko putuju s aerodroma Ben Gurion, radije birajući letjeti iz Jordana gdje ih manje pregledavaju.

Neki od najnovijih skenera i detektora su izrađeni u Izraelu. Pini Schiff kaže da su učinkoviti, ali i da tehnologija ne može sama odraditi posao:

"Ispravno bi bilo uz tehnologiju koristiti i neke druge sigurnosne strategije. Recimo profiliranje putnika i tehnologija daju najbolje rezultate kod provjere putnika koji napuštaju zemlju. "

Izraelski sistem se čini prilično kontroverznim, ali rezultati su do sada skoro gotovo odlični.

XS
SM
MD
LG