Linkovi

Elvis Presley: Legenda koja traje


Ljubitelji muzike iz cijelog svijeta u prošli petak obilježili su 75. godišnjicu rođenja legendarnog Elvisa Presleya. Priscilla, bivša supruga pokojnog pjevača, i kćerka Lisa Marie bile su domaćini specijalne svečanosti u Gracelandu, pjevačemom domu i spomen-muzeju u Memphisu u ameriškoj saveznoj državi Tennessee. Graceland inače svake godine posjeti oko 600 hiljada obožavalaca ranopreminule rokc an roll zvijezde

Polovinom pedesetih godina prošlog vijeka Elvis Presley počeo je svirati novu vrstu muzike, objedinjujući country i ritam bluesa sa novim rock and roll stilom. U prvi mah, mnogi koji su gledali Elvisa kako pjeva i pleše nisu znali šta da misle o njemu. No, nije trebalo mnogo vremena da mladi počnu ludovati za njegovom muzikom i hrliti na njegove koncerte. Jednostvno rečeno, kralj rock and rolla bio je rođen.

Bernard Lansky upoznao je Elvisa kao srednješkolca. Lansky je bio vlasnik prodavice odjeće u kvartu u kojem su u klubovima pjevali-crnci. Elvis je često zastajao ispred izloga i zagledao izloženu odjeću. Lansky ga je jednog dana pozvao da uđe u radnju:

"Elvis mi je rekao.... sada nemam novca, ali kada postanem bogat otkupiću cijelu prodavnicu. Odgovorio sam, učini mi uslugu, kupuj odjeću, a ne prodavnicu...."

Elvis je želio odjeću kojom će se isticati. Za početak, Lansky mu je dao nešto na kredit. Elvis je ubrzo imao prvi nastup na nacionalnom televizijskom kanalu, postao zvijezda i ostao doživotni kupac odjeće u prodavnici Bernarda Lansky-a. Lansky je, primjera radi, za Elvisa sašio kaput u skladu sa Elvisovim ružičastim Cadilacom, kreirao košulje neobičnih boja koje prodaje i danas...:

"Na tim košuljama kragna ide uvis. Elvisu se to dopalo, mada je prvo pomislio da će mu kvariti frizuru otpozadi. Rekao sam mu da mora imati nešto drugačije, razlićito od drugih."

I George Klein je upoznao Elvisa kao srednješkolca i ubrzo su postali prijetelji:

"Elvis mi nedostaje, o njemu mislim svakog dana. Bio mi je najbolji prijatelj kojeg sam imao" - kaže Klein, nekada član grupe poznate kao "Memphis Mafia" čiji su članovi putovali sa Elvisom i družili se sa njim u Gracelandu.

Na tom imanju Elvis je živio 20 godina, sve do dana dok nije preminuo. U velikoj kući, mješavini najmodernijeg 1970-tih godina i tradicionalnog, Elvis se, kako kaže George Klein, inače poznata ličnost memfiskih radio i televizijskih programa, opuštao, odmarao, osjećao sigurnim. Graceland je pružao mir, uklonište pred obožavaocima, bio prostor za intimniju zabavu:

"Uz naše djevojke slušali smo muziku, gledali televizijske programe, počinjali oko 10 naveče i ostajali budni do ranih jutranjih sati."

Elvis je često fotografiran sa djevojkama iz svijeta zabave. Ali one sa kojima je izlazio uglavnom nisu bile iz tog miljea. Klein se prisjeća:

"Volio je obične djevojke, djevojke daleko od show businessa."

JoCathy Brownlee Elkinton, nekadašnja učiteljica u Memphisu, sa mladim Elvisom se zabavljala nekoliko mjeseci 1975. godine. Na prvom sastanku iznenadio ju je poklonom - novim automobilom. Ona o tome kaže:

"Elvis mi je rekao... "Dušo, nadam se da je to u redu. To je najbolje što sam mogao uraditi u 2 sata ujutro."

Tokom decenija muzika se mijenjala, Elvis je slijedio te promjene i svake godine makar jedna od njegovih pjesama bila je među 40 najpopularnijih.

"Mogao je otpjevati sve. Često je znao reći: "Dok me glas ne izda biću u show businessu" - prisjeća se Klein.

Unatoč mnogim hitovima Elvis Presley je osvojio samo tri Grammy nagrade... i sve za albume na kojima je pjevao gospel. Gospel je inače počeo pjevati vrlo rano u crkvi.

"Gospel je bila Elvisova omiljena muzika uz koju se opuštao i u kojoj je uživao kada je bio sam" - kaže Klein.

Elvis je pjevao i igrao u preko 30 filmova. Dosta filmova, ali bez prave uloge, kaže Klein i dodaje:

"Negdje na polovini filmske karijere Elvis je postao nezadovoljan filmovima koji su mu nuđeni. Pitao sam ga o čemu je novi film. Odgovarao je .... "Ista priča, različita lokacija... istučem lošeg momka, osvojim lijepu djevojsku i otpjevam 12 pjesama."

JoCathy Brownlee Elkington će reći da se i nakon 20 godina svjetske slave Elvis čudio i mislio da je nevjerojatno to što u gotovo svakoj kući znaju za njega:

"Rekao mi je jednom: "Znaš, nestvarno mi je kada neko govori o meni, i kada spomene samo moje ime, da i ljudi u nekom zabačenom dijelu Afrike znaju ko sam ja."

Bivša Elvisova djevojka sjeća se Elvisa kao nježnog i osjećajnog. Pamti ga i kao gojaznog, i godinama ovisnog o lijekovima:

"Češto je padao u depresiju, tonuo duboko. Bilo je to tužno za mene. Nikada nismo mogli znati u kakvom će rapoloženju biti."

Elvis Presley je preminuo 16. avgusta 1977. godine u svom domu, Gracelandu. Imao je samo 42 godine. Sahranjen je u bijelom odijelu koje je kreirao Bernard Lanksy:

"Bio je gospodin, pravi džemtlemen."

George Klein bio je jedan od onih koji su nosili kovčeg sa Elvisovim tijelom:

"Bio mi je kao brat."

Oko polovine posjetiljelja Graceland-a su mlađi od 35 godina. Nisu čak ni rođeni kada je Elvis Presley umro. Njegova muzika je i dalje izuzetno popularna u svim dijelovima svijeta. Mada bi sada, da je živ, imao 75 godina, Elvis će za njegove obožavaoce biti vječno mlad.

XS
SM
MD
LG