Linkovi

Hrvatska: Ivo Josipović novi predsjednik


Ivo Josipović, kandidat SDP-a, novi je predsjednik Republike Hrvatske. U drugom krugu predsjedničkih izbora osvojio je 60,3 odsto glasova. Za njegovog protivkandidata Milana Bandića glasalo je 39,7 posto birača. Zvanični podaci objavljeni su prošle noći tačno u ponoć, nakon što je prebrojano preko 99 procenata glasačkih listića.

Odaziv u drugom krugu predsjedničkih izbora bio je veći nego u prvom. Na izbore izašlo 50,28 posto birača upisanih u biračke spiskove. Od 20 hrvatskih županija Josipović je pobijedio u 19. Najviše glasova osvojio je u Istarskoj županiji (83 posto), a u Zagrebu 62 posto glasova. Gospodin Bandić, inače gradonačelnik glavnog grada Hrvatske, dobio je samo 38 posto glasova Zagrepčana. Mnogo veću podršku on je imao izvan Hrvatske. U drugom krugu predsjedničkih izbora u susjednoj Bosni i Hercegovini izašlo 36, 6 posto birača, što je dvostruko više nego u prvom krugu. Ogromna većina njih dala je glas Bandiću, čak 94 posto.

Nakon saopštavanja službenih rezultata novi predsjednik Republike Hrvatske je, zahvalivši se biračima, i onima koji su mu dali glas, ali i onima koji su glasali za protivkandidata, između ostalog istakao:

"Duboko vjerujem da svi želimo živjeti u zemlji u kojoj se rad plaća, a kriminal kažnjava, u zemlji socijalne sigurnosti i pravde. Posebno se obraćam onim građanima koji nisu glasali za mene. Želim biti i njihov predsjednik. Bit ću i vaš predsjednik jer ne želim razdvajati, želim spajati. Stojim ovdje pred svima vama bez obzira na za koga ste glasovali i kažem.... služit ću vama, služit ću Hrvatskoj".

Čestitavši svom nasljedniku na predsjedničkoj dužnosti, dosadašnji predsjednik Stjepan Mesić je rekao:

„Mogu samo konstatirati da je pobijedila demokracija, da je pobijedila europska Hrvatska i da su pobijedile vrijednosti koje vrijede u Europi kojoj mi težimo".

Ivo Josipović će od Stjepana Mesića preuzeti dužnost 18. februara.

XS
SM
MD
LG