Linkovi

U prvom pojavljivanju pred njujorškim sudom, Adis Medunjanin izjavio da se ne osjeća krivim


Pred sudijom Federalnog suda u Brooklinu, New York, po prvi puta pojavio se Adis Medjunjani, kojeg američke vlati terete za planiranje terorističkih napada u New Yorku - i izjavio da se ne osjeca krivim. Odvjetnik optuzenog Medunjanina, Robert Goetlieb, je rekao da je Medunjanin ispitivan u između četvrtka i petka, kada je uhapsen vracajuci se kuci u naselje Queens, protuzakonito, jer tada nije imao jos advokata. Gettlieb je takodjer rekao da u pocetku vlasti nisu dozvoljavale kontakt optuzenome niti s njime, niti sa obitelji Medunjanin.

25-godisnji Medunjanin, imigrant iz Bosne i Hercegovine, cija je majka Srebrenicanka, a otac iz podrucja Plava, tromedje Crne Gore, Srbije i Kosova, je uhapsen kada je u cetvrtak nocu na mostu Whitestone imao sudar, bjezeci ispred agenata FBI-ja, koji su izvrsili raciju na njegovo mjesto stanovanja. Njegov odvjetnik medjutim tvrdi da se sudar nije dogodio usljed bijega ispred vlasti. Iako smo se nasli u sudnici, i doslovno sjedili iza Medunjaninovog oca, i pokusali nekoliko puta razgovarati s njim, odvjetnik Goettlieb i jos jedan odvjetnik, cijem ime nismo saznali, su nam svaki puta preprijecili put, i nisu dozvolili niti jednu rijec od gospodina Medunjanina, oca optuzenog.

Odvjetnik Goetlieb takodjer nije htio potvrditi navode da je Adis Medunjanin bio u kampu za teroristicki trening u Pakistanu, zajedno s Najibullahom Zazijem koji je uhapsen u septembru Zazi je pohadjao u New Yorku istu srednju skolu kao i Medunjanin.Medunjanin je inace u junu ove godine diplomirao na College-u Queens.

Izlazak optuženog Medunjanina pred sud je izuzetno ozbiljnoj situaciji dodao, po mnogima, direktan udarac: pojavio se u sudnici sa dugom bradom koja je ucinila da mnogo vise podsjeca na prototip militantnog islamiste iz Pakistana ili Afghanistana, nego na 25 godisnjeg mladica iz Bosne, koji je dosao 1994. godine sa svojim roditeljima i sestrom da zapocne novi zivot, pun obecanja i svjetle buducnosti, a nakon krvavog rata koji mu je nepovratno odnio dio djetinjstva.

Glas Amerike je dosao i do kopije sluzbene optuznice, na kojoj izmedju ostaloga stoji:

Stavka 1: Planiranje ubistva u stranoj zemlji

A. Oko i izmedju Augusta i Oktobra 2008, uključujući cijeli navedeni period, u istočnom distriktu New Yorka, i drugdje, uključujući juridstrikciju Sjedinjenih Država, Adis Medunjanin također poznakt kao "Mohammad", zajedno sa drugima je svjesno planirao počiniti zavjeru ili više njih izvan Sjedinjenih Država koje bi prouzrocile ubistva, i ranjavanja

B. U sklopu te zavjere, Adis Medunjanin je svjesno počinio , i/ili prouzrocio slijedece akte:
28. Augusta i oko 28. Augusta 2008, osumnjičeni Adis Medunjanin je bio na letu iz Newarka New Jerseya ka Doha Qataru, te Peshawaru Pakistanu na međunarodnom aerodromu Newark Liberty

Stavka 2: I bio podvrgnut vojnom treningu od strane strane terorističke organizacije

3. Između Augusta i Oktobra 2008. , osumnjičeni Adis Medunjanin "Mohammed", zajedno sa drugima, je svjesno pohađao vojni trening od strane strane terorističke organizacije Al-Qaide koju je State Department proglasio stranom terorističkom organizacijom u Oktobru 1999. prema imigracijskom i nacionalnom aktu. “

Nakon sto je Medunjani danas pred sudom izjavio da nije kriv, njegov advokat je iskoristio priliku da zahtjeva od suda da Medunjaninu dopuste nekoliko trenutaka s njegovom familijom, što je sudija odbio, dodajući da će imati dovoljno vremena I prilike da provede vrijeme s familijom “u skoroj budućnosti”. Saslušanje je finalizirano naredbom privremenog pritvora do 14. Januara, slijedećeg četvrtka, kada u 11:00 sati po lokalnom vremenu treba da se desi naredno saslusanje.

Nakon danasnjeg pojavljivanja pred sudom, odvjetnik optuženog Robert Gotllieb je održao press konferenciju, o čemu ćemo šire izvijestiti u našoj tv emisiji.No treba reci da je ovom prilikom još jednom povrdio njegovu ogorčenost činjenicom da skoro cijeli dan nakon hapšenja uopće nije imao kontakt s Medunjaninom. Na pitanja o navodima da je Medunjanin, kako se špekuliše, pokušao da počini samoubistvo sa sopstvenim autom shvativsi da mu je FBI za petama, gospodion Gottlieb je odgovorio: “Neću govoriti o detaljima njegovog udesa”, dok jeste potvrdio da su Medunjaninove ozlijede bile minimalne. Gospodion Gottlieb je takodjer odbio da govori o Medunjanivom vezama s nedavno uhapšenim Afganistancom Zazijem, i detaljima navoda o Medunjaninovom putovanju u Pakistan.

Na pitanje ekipe Glasa amerike da li je Medunjanin rođen u Bosni i Hercegovini, te da li je njegov pasoš, koji je zaplijenjen bio američki ili bosanski,te da li jos uvijek zadrzava i BH drzavljanstvo, Goettlieb je rekao kratko da je “gospodin Medunjanin američki državljanin”.

Nakon suda, ekipa Glasa amerika je otišla u obližnju Astoria-u, dio njujorskog okruzja Queens, gdje zivi povelika BiH zajednica. Raspitali smo se u Medunjaninu, i dobili hrpu ponekad konfliktnih informacija.

Kako su nam rekli susjedi obitelji Medunjanin, otac optuzenog Adisa Medunjanina je iz Plava, dok mu je majka iz Srebrenice. U Sjedinjenim Državama su od 1994. godine, i postali su američki državljani 2002. godine. Nekoliko susjeda, koji nisu bili voljni dati svoja imena, su nam kazali da se Adis navodno stidio nacina na koji Bosnjaci shvataju i prakticiraju Islam i nastojao se udaljiti što je više mogao od BiH zajednice, družeći se uglavnom s Afganistancima, poput ranije uhapšenog Zazija. Neki su nam takodjer rekli da su mu se u jednom trenutku otvorile oči te da je shvatio u sta je usao, ali je, kako kazu, bilo kasno.

Glas Amerike je stigao i na lokaciju Bosansko-Islamskog centra, također u Queens-u, gdje smo i razgovarali s predsjednikom ovog centra, koji je adamantno odbio dati svoje ime i stati pred kamere, reakvsi da u tom slucaju ne zeli nista reci.

“Znate, nakon septembra 11. ništa više nije šala. Mi sve ovdje radimo po propisu...” , kazao nam je i pokusao se maksimalno distancirati od Medunjanina , rekavsi da je cuo za njega, ali da ga licno nikada nije uzpoznao, i da Medunjanin nije bio aktivan clan centra.

Napomena Redakcije:

TV izvjestaj iz New Yorka mozete vidjeti u nasoj TV emisiji Studio Washington, u ponedjeljak.


XS
SM
MD
LG