Linkovi

Medjunarodnoj pomoći i razvoju isti prioritet kao diplomaciji i vojnoj moći


Državni sekretar, Hillary Clinton je ovih dana, objašnjavajući politiku Washingtona, saopćila da Obamina adminstracija namjerava medjunarodnoj pomoći i razvoju dati isti prioritet kao diplomaciji i vojnoj moći. Ona je takodjer rekla da su prava žena širom svijeta, ne samo osobni prioritet, nego strategijski interes Sjedinjenih Država. Za Glas Amerike, iz State Departmenta izvještaj pripremio, David Gollust.

Mada Hillary Clinton često govori o američkoj pomoći inostranstvu, ovaj put njen govor na Petersonovom institutu za medjunarodnu ekonomiju je u cijelini bio tome posvećen.

Sada je vrijeme da razvoj podignemo na nivo ključnog stuba vanjske politike, rekla je gospodja Clinton: "Mi ne možemo zaustaviti terorizam ili poraziti ideologiju nasilnog ekstremizma kada stotine miliona mladih ljudi ne vide budućnost, nemaju posla i ni na kakav način ne mogu dostići razvijeni svijet. Mi ne možemo izgraditi stabilnu globalnu ekonomiju kada stotine miliona radnika i porodica trpe negativne posljedice globalizacije, nemaju pristup tržištu i modernoj tehnologiji."

Obamina administracija je već obećala udvostručiti ne-vojnu pomoć inostranstvu na 50 milijardi dolara do 2012, a gospodja Clinton je ponudila novo angažiranje.

Ona je, takodjer, rekla da će Američka agencija za medjunarodni razvoj biti obnovljena kao prvorazredna svjetska agencija za razvoj.

"U zemljama koji su inkubatori za terorizam, kao Jemen, ili su poharane siromaštvom, prirodnim katastrofama kao Haiti trebaće dugo. Ali ako ništa ne poduzimamo cijena može biti znatno veća. Mi moramo prihvatiti da naš model razvoja ne može biti isti za svaku zemlju, da ono što je uspješno u Pakistanu možda neće biti u Peruu. Tako da naš pristup mora biti od slučaja do slučaja, od zemlje do zemlje, od regije do regije, i kroz zemlje i regione."

Gospodja Clinton je odala priznanje dvijema inicijativama Bushove administracije: Millennium Challenge Corporation, koja subvencionira zemlje sa konkretnim planovima za dobr rad vlade, i PEPFAR, program pomoći suzbijanju AIDS-a, kroz kojeg su milioni ljudi, posebno u Africi, dobili ljekove.

Ona je takodjer rekla da žene trebaju biti u centru američkih razvojnih planova.

"To nije samo strategijski interes Sjedinjenih Država, to je za mene osobno od velikog značaja i velikog interesa, na kojem sam radila gotovo četiri decenije. Ja neću prihavtiti riječi bez dijela kada je riječ o napretku žena. Ja ću agencije smatrati odgovornim da osiguraju da naša vlada i naša vanjska politika podrže žene u svijetu i dostignu postojane i značajne rezultate po tom pitanju."

Hillary Clinton je rekla da radi na integriranju američke pomoći sa diplomatijom i odbrambenim operacijama u inostranstvu bez politiziranja pomoći. Ona kaže da se razvoj, diplomacija i odbrana moraju medjusobno pojačavati.

XS
SM
MD
LG