Linkovi

Barack Obama – Amerikanci će odrediti karakter svoje zemlje, a ne teroristi!


Predsjednik Barack Obama kaže da će Sjedinjene Države poduzeti potrebne korake kako bi osigurali da se obavještajni i sigurnosni propusti koji su vodili do pokušaja napada na američki avion 25 decembra više ne ponove. Predsjednikovo obraćanje Amerikancima iz Bijele kuće, za Glas Amerike je pratila Paula Wolfson.

Predsjednik Obama kaže da nije samo jedna osoba, ili jedna agencija kriva za propuste koji su omogućili pokušaj napada.

"Ja sam manje zainteresiranza predbacivanje krivnje, a više za izvlačenje pouka i ispravljanje pogrešaka kako bi bili sigurniji, i u konačnici odgovornost završava na meni. Kao predsjednik ja sam obavezan da zaštitim našu zemlju i naš narod. I kada je sistem neuspješan to je moja odgovornost."

Gospodin Obama je govorio iz Bijele kuće, nakon što je objavio nalaze preliminarne istrage napada na američki avion na letu od Amsterdama do Detroita.

Predsjednik kaže da je naredio otklanjanje propusta: "U neprekidnom nastojanju da zaštitimo našu zemlju, mi moramo ostati korak ispred snalažljivih neprijatelja. I u tom pravcu su poduzete mjere."

Obavještajna zajednica će uvesti novu proceduru kako bi brže dijelili informacije i bili efikasniji.

John Brennan. predsjednikov savjetnik za borbu protiv terorizma, kaže da kod pokušaja napada u avionu, dvije skupine obavještajnih podataka nisu uvezane:

"Saznali smo da se zavjera priprema, ali tadanismo znali da oni govore o slanju Abdulmutallaba u Sjedinjene Države."

Predsjednik Obama kaže da je u obavještajnom sistemu bilo dovoljno informacija da se potencijalno otkrije zavjera i spriječi pokušaj napada: "Manje je to bio propust u prikupljanju i razmjeni podataka, a više propust u povezivanju i razumjevanju obavještajnih podataka koje smo već imali."

Predstoje promjene ne samo unutar obavještajne zajednice. Mjere sigurnosti na aerodromima će biti pojačane, a kompjuterizirana lista osoba koje predstavljaju rizik će biti revidirana.

Predsjednik kaže da će Sjedinjene Države pojačati svoju odbranu, ali neće podleći duhovnoj opsadi: "Velika i ponosna zemlja neće pokleknuti i sakrivati se iza zidova sumnjičenja i nepovjerenja. To je upravo ono štožele naši neprijatelji."

Amerikanci će odrediti karakter svoje zemlje, a ne teroristi, naglasio je predsjednik Obama.

XS
SM
MD
LG