Linkovi

Evropska unija: Ne balet, već sigurnostBelgijska policija je odlučila da višestruko pojača sigurnost u dane održavanja evropskih skupova na vrhu. Konkretno, niko više neće moći da se, kao član delegacije neke od evropskih članica, provuče sa svojim premijerom ili predsjednikom. Takva odluka je došla nakon teške blamaže kakvu su doživjeli belgijski policajci, inače optuživanim da im profesionalnost i čvrstina nisu ključne karakteristike, a sa njima i interno obezbjeđenje zgrade Evropskog vijeća.

Naime, u vrijeme kada su šefovi država ili vlada, zajedno sa delegacijama, pristizali na decembarski samit, nepažnjom osiguranja, provukla su se i tri vozila u kojima je bilo 11 članova Greenpeace sa lažnim akreditacijama. Pred svečanim ulazom su, noseći transparente na kojima je pisalo "Spasite Kopenhagen," pročitali protestni proglas tražeći snažniju ulogu Evropske unije na globalnim pregovorima o klimi.

Belgijska policija tvrdi da je takav incident bio moguć jer cijeli sistem osiguranja nije pratio potrebe sigurnosti, kakve su rasle sa širenjem Evrope.

Međutim, tek upadom aktivista Greenpeace i belgijskoj policiji i službi osiguranja EU zazvonilo je zvono na uzbunu. Ovi posljedni su do incidenta trvdili kako sigurnosna saradnja evropske i belgijske strane, funkcioniše "besprijekorno."

Direktor za sigurnost Generalnog sekretarijata Vijeća EU Alex Legein kaže:

"Kancelarija Generalnog sekretarijata EU za sigurnost je odgovorna da unutar zgrade organizuje sigurnost, dok su Belgijanci odgovorni za sigurnost izvan zgrade. Interakcija tih služni je, ipak, veoma važna zato što su povezani događaji svana i iznutra. To treba da bude uvezano, da bude kao balet."

Riječ balet niko više ne pominje. Umjesto toga, već narednio skup evropskih lidera, zakazan za 11. februar, kada će se u Briselu raspravljati prvenstveno o ekonomskom oporavku Evropske unije, biće drugačije, čvršće sigurnosno organizovan.


XS
SM
MD
LG