Linkovi

Google predstavio svoj prvi telefon Nexus One


Google je jedan od najuspješnijih internetskih pretraživača u svijetu. Californijski div je sada krenuo i u telefonske vode svojim novim telefonom Nexus One.

Nexus nije obični smartphone, a Google ga opisuje kao super telefon, za koji se ne mora potpisati ugovor s telefonskom kompanijom.Neke od aplikacija koje nudi ovaj telefon su trodimenzionalni vizualni efekti, kamera sa 5 mega-piksela i blicom.Također ima tehnologiju za prepoznavanje glasa, pa se recimo mogu govorom sastavljati mailovi.Nexus je proizveden u tajvanskoj kompaniji HTC, a Google je kreirao operativni sustav Android.

Međutim, Nexus nije prvi telefon koji koristi Android.

"Prije nešto više od godinu dana u svakoj zemlji bi jedna kompanija prodavala po jedan naš prizvod. Sada se preko 20 proizvoda prodaje u 48 zemalja. Aparati su prevedeni na 19 svjetskih jezika. ", rekao je Mario Queiroz podpredsjednik Googleovog proizvodnog menadžmenta.

Nexus One će se morati izboriti za svoje tržište s obzirom na Appleov popularni iPhone.

"Mislim da Google nema dobru marketinšku trategiju i stručnost u ovome polju kao što ima Apple. Apple je jako dobar u promoviranju svojih proizvoda. Jako su dobri u uvjeravanju kupaca da je njihov lijepi, sjajni i jednostavni proizvod baš ono što trebaju, iako će ga skupo platiti." , komentirala je Caroline McCarthy koja radi na tehnološkoj internet stranici CNET.

Analitičari kažu da će veliki izazov za Nexus One biti povećanje broja aplikacija sa sadašnjih 18 tisuća. IPhone trenutno raspolaže sa 100 tisuća aplikacija.

Caroline McCarthy kaže da bi se razlika mogla ubrzo smanjiti:

"Dostupnost Androidovih aplikacija je puno veća nego Appleova. Kompanija Apple ima jako zatvoren proces, gdje programeri moraju prvo slati aplikacije Appleu na pregled, te se one onda puštaju u javnost. S druge strane Google dozvoljava da sami korisnici isprobaju aplikaciju i odluče o njenoj sudbini. "

Google je prvi internetski pretraživač koji kreće u prodaju telefona.

Kupci u Britaniji, Sjedinjenim Državama, Singapuru i Hong Kongu mogu kupiti Nexus One na internetu. Predstavnici Googlea kažu da u budućnosti planiraju proširiti on-line trgovine i na druge zemlje.

Cijena ovog telefona je 529 američkih dolara, ako se ne potpisuje ugovor sa telefonskom kompanijom. Za američko tržište licencu za prodaju ima T-Mobile telefonska kompanija. Ostaje pitanje da li će kupci biti spremni platiti više samo da se ne bi imali obavezu ugovorom.

XS
SM
MD
LG