Linkovi

Barack Obama - Mi možemo i bit ćemo bolji!


Predsjednik Barack Obama je izjavio da je američka obavještajna zajednica imala informacije o mogućem terorističkom napadu na američke mete no nitko nije uspio povezati sve elemente. Obavještajna zajednica mora biti i bit će bolja, rekao je predsjednik, dodajući da su u pitanju životi Amerikanaca.

"Prihvaćam da je obavještajni rad po svojoj prirodi nesavršen. No sve je očitije da obavještajni podaci nisu bili u potpunosti analizirani i obrađeni. To je neprihvatljivo. I ja to neću tolerirati."

Predsjednik jeto rekao nakon dugačkog sastanka sa čelnicima ključnih ministarstava i vladinih agencija na temu svih aspekata sigurnosti zračnog prometa i protuterorizma. Predsjednik Obama je kazao da je vidio rezultat dvije studije koje je zatražio neposredno nakon neuspješnog napada: o procedurama pregleda putnika te vladinog popisa osoba koje možda predstavljaju sigurnosni rizik.

"Danas sam jasno dao do znanja da želim inicijalne izvještaje dovršene ove sedmice. Želim konkretne prijedloge za korektivne akcije kako bi se ispravilo ono što je pogrešno. Želim da se reforme primjene trenutno kako se ovakav slučaj ne bi ponovio i kako bismo spriječili buduće napade. "

Predsjednik je kazao da će osobe odgovorne za sigurnosne propuste biti pozvane na odgovornost no nije spominjao konkretne kaznene korake. Dužnosnici Bijele kuće također su priopćili da neće ponovno razmatrati plan o zatvaranju pritvornog centra u vojnoj bazi Guantanamo na Kubi. Naime, nekoliko zatvorenika koji su bili vraćeni u Jemen dovode se u vezu s organizacijom al-Qaida na Arapskom poluotoku koja je preuzela odgovornost za neuspješni napad na američki avion. Predsjednik je izvijestio da za sada neće biti daljnjih transfera zatvorenika u Jemen, ali da će Guantanamo biti zatvoren.

"Možete biti sigurni. Zatvorit ćemo zatvorski objekt u Guantanamu koji je nanio štetu interesima naše nacionalne sigurnosti te postao snažno sredstvo al-Qaide za regrutiranje."

Predsjednik je još jednom izrazio svoju odlučnost da porazi, razoruža i uništi al-Qaidu. Kako je rekao, baš kako se teroristi prilagođavaju novim uvjetima tako će i Sjedinjene Države.

XS
SM
MD
LG