Linkovi

Imigrantska priča


Rosserritta Robinson imala je samo 24 godine kad je u Ameriku došla sa Jamajke. Radila je na recepciji jednog hotela, i to je upoznala Louisa Robinsona, zaljubila se i udala za njega.

- On je bio taj ko je mene pozvao da izadjemo. Prihvatila sam i to je bilo to. Jedan sastanak i to je to, sjeća se ona.

Osam mjeseci kasnije, njen muž je bio jedan od putnika na feribotu za Staten Island. Vraćao se kući sa posla, kad je feribot udario u dok. Louis Robinson je tada poginuo, zajedno sa još deset osoba na tom brodu.

- Bio je to potpuni šok: tek sam se udala, a već sam postala udovica, kaže Rosserritta.

Dok je još bila u žalosti, doživjela je drugi šok" Njena prijava za stalni boravak u Americi je jednostavno odbijena, premda je njen pokojni muž ispunio sve potrebne obrasce kao njen sponzor. Zakon je nalagao da bračni par mora provesti u braku najmanje 2 godine da bi jedan od supružnika mogao biti u razmatranju za dobijanje boravka.

U pomoć joj je priskočio advokat specijaliziran za imigrantska pitanja, Jeffrey Feibloom, koji je u njeno ime tužio Ministarstvo za unutrašnju sigurnost.

- Takva odluka je nju ostavila bez ikakvog zakonskog statusa. Srećom, nije odmah bila stavljena u deportacionu proceduru. Nažalost, mnoge druge udovice i udovci su bili u deportacionoj proceduri. Nisu mogli da rade, da putuju, nisu mogli dobiti ni vozačku dozvolu. Teško je tako preživjeti, kaže on.


Nakon pet godina presuda i žalbi po raznim sudovima, gospodja Robinson je dobila ovaj slučaj. U oktobru je Senat donio odluku kojom se ukida takozvana "udovička kazna". Prema navodima grupe Preživjeli supružnici protiv deportacija, koja se bavi zaštitom tih ljudi, ovom je odlukom odmah direktno spašeno više od 200 udovica i udovaca koji su očekivali deportaciju zbog toga što im je bračni partner umro.

- Bila sam sretna tog časa, to je tren kad kažete "Konačno", ali to osjećanje ne traje dugo, nego se upitate: "Šta sad?", kaže Rosserritta.

- Oni sad nastoje da ponovo otvore sve odbijene slučajeve i da ih dovedu u sklad sa zakonom, kojim se legalizira status ovih udovaca i udovica, kaže njen advokat.


Za gospodju Robinson je ovo bila dugotrajna borba, ali su se svi napori isplatili. Ona sad ima zakazan termin u Imigracijskoj službi, gdje će njena prijava za dobijanje stalnog boravka biti ponovo razmatrana u svjetlu novog zakona.

XS
SM
MD
LG