Linkovi

Al-Qaida nije jedini problem vlade u Jemenu


Vlada u Jemenu, uz nastojanja da na svojoj teritoriji suzbije i pobjedi al-Qaidu, ima i drugih teškoća. U udaljenim dijelovima na sjeveru Jemena, uz granicu sa Saudijskom Arabijom, vladine snage se sukobljavaju sa pobunjenicima koji, kako se sumnja, pomoć dobivaju iz Irana. To područje su nedavno za Glas Amerike posjetili Katayoun Beglari i Hamad Behravan.

Pokrajina Saada se nalazi u planinama na sjeveru zemlje. Tu je nedavno pojačan sukob, u sporadičnom ratu koji traje već pet godina izmedju snaga jemenske vlade i šiitskih, Houthi pobunjenika. Ali su i drugi umješani.

Saudijska Arabija, sa kojom Jemen graniči na sjeveru, je odpočela vlastitu ofanzivu protiv Houthi-a, dok Jemen optužuje Iran da pomaže pobunjenike.

Hasan al-Lozy je ministar informisanja u Jemenu:"Da Al Houthi ne primaju pomoć vjerskihboraca iz Irana sukob ne bi trajao tako dugo. Cilj iranske vlade je da ovaj rat predstavi kao sukob Shiita i Sunita."

Hussein al Houthi je bio član jemenskog parlamenta. On je bio čest gost u Sani,glavnom gradu Jemena.

2004. on je otpočeo oružanu pobunu protiv države. On kaže da je želio da zaštiti skupinu Zaidi shiita, koji čine većinu u pokrajini Saada, od Wahabi sunita koje podržava Saudijska Arabija, i čiji broj raste na sjeveru Jemena.

Vehabizam je fundamentalistička sekta sunita u Saudijskoj Arabiji čiji pripadnici uče da se pravi islam sastoji jedino od učenja poslanika Muhameda.

Suniti, ali ne vehabije, čine većinu i u Jemenu.

Vladine snage su 2004. ubile Husseina al Houthia.

"On je bio moj blizak prijatelj."Kaže, Hassan al Zaid, koji je sa Husseinom al Houthi-jem osnovao partiju al Haq.

On tvrdi da Iran nije umiješan sa pobunjenicima: "To je velika laž."

Husseinov mladji brat, Abdul Malek al Houthi je postao vodja pobunjenika, ali postoje ne potvrdjeni izvještaji da je ubijen u posljednjim zračnim napadima.

Nakon što su Houthi zauzeli dio saudijske teritorije početkom novembra, Rijad je otpočeo ofanzivu, uključujući i zračne napade.

Neki analitičari kažu da Iran i Saudijska Arabija stoje iza tog rata. Jemen je strategijski lociran na južnom kraju Arapskog poluotoka.

Abdul Ghani al Eryani, je neovisni politički analitičar i smatra da:„To još nije preraslo u posredni rat Irana i Saudijske Arabije."

Iz američkog State Departmenta, takodjer, nemaju dokaza da Iran podržava šiitske pobunjenike u Jemenu.

Iran negira da pomaže Houthi-je.

Ured Ujedinjenih naroda za izbjeglice procjenjuje da je od 2004. oko 175 hiljada ljudi napustilo svoje domove u pokrajini Saada.

Većina njih sada žive u kampovima u blizini ratne zone.

Naseem Al Rahman, predstavnik UNICEF-a u Jemenu kaže:"Žene najviše pate u ovom sukobu."

I dodaje da Jemen u ovom ratu žrtvuje svoju budućnost.

XS
SM
MD
LG