Linkovi

Yemen: Zatvorena i francuska ambasada


Francuska je danas, kako je saopšteno iz njenog Ministarstva unutarnjih poslova, također zatvorila ambasadu u Sani, glavnom gradu Yemena. Uz ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, koje su zatvorene jučer zbog mogućih terorističkih prijetnji pripadnika lokalne mreže al-Qaide, to je treće diplomatsko predstavništvo zapadnih zemalja koje je privremeno zatvoreno. Za sada nema naznaka kada bi američka i britanska amabasada ponovo mogle biti otvorene.

John Brennan, savjetnik predsjednika SAD Baracka Obame za kontra-terorizam, izjavo je u nedjelju da je američka ambasada zatvorena zbog indikacija da jemenska mreža al-Qaide planira napad u Sani, vrlo vjerojatno na neko od diplomatskih predstavništava.

U subotu je američki general David Petraeus boravio u Sani i tom prilikom sa predsajednikom Yemena Ali Abdullahom razgovarao o sigurnosnom stanju u toj zemlji.

Ambasada Sjedinjenih Država u Yemenu bila je metom napada terorista al-Qaide 2008. godine. Tada su dva automobila-bombe eksplodirala ispred glavnog ulaza u zgradu amdasade, a naoružani napadači pokušali su se probiti kroz osiguranje ambasade. U okršaju sa jemenskim vojnicima ubijeno je 16 osoba.

Snage jemenske vlade su posljednjih dana pojačale operacije protiv lokalnih ćelija al-Qaide poznatih pod nazivoma al-Qaida sa arapskog poluostrva sa čijim pripadnicima se obučavao i Umar Faoruk A,abimitallab, osumničenik za pokušaj izaivanja ekplozije na putničkom avionu američke kompanije Northwest. Saopšteno je da su danas jemenske snage sigurnosti ubile dvojicu terorista u sukobu u blizini Sane.

XS
SM
MD
LG