Linkovi

Svako sanja o boljoj Novoj godini


Zemlje širom svijeta su na različite načine dočekale novu godinu.Mnogi su početak 2010 dočekali u duhu svojih kulturnih i vjerskih običaja.Novinarka Glasa Amerike Elizabeth Lee nam donosi priču o nekim jedinstvenim običajima u različitim kulturama.

Vatrometi širom svijeta obično označavaju sliku dočeka Nove godine, ali mnoge kulture se također okreću svojim vjerskim i kulturnim korjenima.Hramovi u Japanu na primjer postaju centar rituala u kojem se ono loše ostavlja iza sebe, a nova godina dočekuje uz čistoću.

Čuo sam da se ovim ritualom tijelo oslobađa sve štetne energije, kaže Yasuhito Ono.

Zlo se tjera kroz muziku i ples na ulicama jednog rumunjskog grada. To je dio stare tradicije u kojoj plesači obučeni u kostime ili krzno idu od kuće do kuće kako bi donijeli sreću.

U Brazilu, mnogi se okupljaju na plaži Copacabana kako bi od afro-brazilske boginje mora, Iemanja, zatražili ispunjenje želja u zamjenu za poklon.

Onima koji bi željeli da dobiju pogled u 2010, sreću može pročitati svećenik Anda, u Limi, u Peruu. Indijanci u Peruu su svoj novogodišnji ritual donijeli i u glavni grad, na vašar želja.Oni koji tu dođu mogu sudjelovati u ritualnom pročišćavanju, i zaželiti nešto u novoj godini.

Vašar želja je festival vjere i nade. Svi mi imamo cilj za sljedeću godinu, da imamo kuću, kola, posao, da idemo na fakultet, otvorimo biznis, imamo svoju kompaniju.I na ovom vašaru želja, ljudi mogu dobiti mali dio od tog sna, kaže Lidia Cortez.

Kroz rituale i molitve, gotovo svako sanja o boljoj novoj godini.

XS
SM
MD
LG