Linkovi

Naoružanje će u 2010 biti ključno pitanje u odnosima Washingtona i Moskve


Brojni analitičari slažu se da su se tokom osam godina vlade predsjednika Georga Busha američko-ruski odnosi konstanto pogoršavali. Stručnjaci su se pitali može li predsjednik Barack Obama promijeniti takav silazni trend. Ukratko nakon inauguracije predsjednika Obame, dopredsjednik Joseph Biden je na jednoj konferenciji o međunarodnoj sigurnosti rekao da je nastupio je trenutak da 'krenemo ispočetka u američko-ruskim odnosima'. Trebamo se - dodao je Biden - 'posvetiti brojnim područjima u kojima možemo i moramo surađivati s Rusijom.'

Stručnjaci kažu da se tim govorom htjelo stvoriti pozitivno ozračje u odnosima Washingtona i Moskve. Bivši američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Brent Scowcroft kaže da se ti bilateralni odnosi popravljaju premda ima napetosti: "Prijedlog da se krene ispočetka je ispravan. Naši odnosi godinama su se pogoršavali i sada je važno da se to preokrene. Mislim da smo na rubu toga."

Dvije strane trenutno rade na sporazumu koji bi nadomjestio START-1, sporazum o kontroli strateškog oružja potpisan 1991. odine, koji je prestao važiti 5. decembra. Obje strane kažu da će se do postizanja novog sporazuma pridržavati odredbi starog.

Na summitu u Moskvi u julu predsjednik Obama i njegov ruski kolega Dmitrij Medvjedev suglasili su se oko temeljnih postavki novog sporazuma. On bi uključivao smanjenje arsenala strateškog nuklearnog oružja te sistema za nošenje nuklearnih bojevih glava poput balističkih raketa i bombardera dalekog dometa.

Sporazum START-1 odredio je i temeljiti proces verifikacije koji treba biti uključen i u novi dogovor.

Bivši ministar obrane James Schlesinger, koji je za Glas Amerike izjavio: "Najvažnija stvar su detalji. Sporazum START je, na primjer, sadržavao provjeru stanja ruskih ofenzivnih snaga i njihovog proizvodnog kompleksa. Sigurno smo zainteresirani da se taj proces verifikacije nastavi i dalje."

Brojni stručnjaci kažu da Moskva želi manje agresivnu kontrolu i verifikaciju, dok se Washington zalaže za snažnije mjere.

Bivši državni tajnik Lawrence Eagleburger kaže da se s Rusima teško pregovara: "Rusi su sada učvrstili svoje stajalište oko nekih nuklearnih pitanja. Danas kad aktualna američka administracija upravo gorljivo želi surađivati s Rusima moglo bi doći do nekih kompromisa koji, po mom mišljenju, ne bi bili mudri."

Jedan od tih kompromisa, kaže Lawrence Eagleburger, mogao bi doći u vidu ležernije, popustljivije kontrole i verifikacije.

No drugi stručnjaci kažu da to nije baš izgledno budući da bilo koji sporazum s Rusijom treba ratificirati američki Senat, a s ruske strane, parlament, Duma.


XS
SM
MD
LG