Linkovi

Preliminarni izvještaj o sigurnosnim propustima dostavljen predsjedniku Obami 


Američki predsjednik Barak Obama primio je danas preliminarni izveštaj o tome kako je došlo do toga da jedan mladi Nigerijac unese eksploziv u putnički avion za Sjedinjene Države.

Obama je u utorak izjavio da je "mješavina ljudskih i sistemskih grešaka" doprinjela "potencijalno katastrofalnom propustu u bezbjednosti," kada je 23-godišnji Umar Farouk Abdulmutallab unio eksploziv u avion kompanije Northwest Airlines, na liniji Amsterdam - Detroit.

Otac osumnjičenog, ugledni nigerijski bankar i bivši ministar u vladi, ranije je upozorio američke funkcionere u Nigeriji na ekstremistička gledišta svoga sina. Ime njegovog sina ubačeno je u bazu podataka američkih vlasti, ali ne i u spisak koji bi ga spriječio da se ukrca u pomenuti avion.

Obama je takođe u utorak rekao da je obavještajna zajednica imala podatke koje je mogla da podjeli sa drugima, što je moglo da dovede do toga da se Abdulmutalabovo ime uvrsti u spisak onih kojima se zabranjuje ulazak u avione.

Abdulmutalab, koji je izjavio da su ga trenirali operativci Al-Qaide u Jemenu, osumnjičen je da je bezuspješno pokušao da aktivira eksploziv sakriven ispod odeće.

XS
SM
MD
LG